Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jedna žrtva još se vodi kao nestali

Kao 20-godišnjak rukama, nogama i kundakom tukao civile, šestorica usmrćena: Uhićen zbog ratnog zločina u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suradnjom više institucija dovršeno je složeno kriminalističko istraživanje za kazneno djelo ''Ratni zločin protiv civilnog stanovništva''. Uhićen je muškarac kojeg se sumnjiči za ratni zločin u Vukovaru prije 30 godina.

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom dovršili su složeno kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom (1971.) zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina.

Kriminalističko istraživanje provedeno je u više etapa te je utvrđena sumnja da je navedeni hrvatski državljanin, tada 20-godišnjak, 15. rujna 1991. godine kao pripadnik paravojnih formacija na području naselja Sajmište u Vukovaru, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, grubo fizički zlostavljao civilno stanovništvo, nanosio im ozljede te sudjelovao u radnjama koje su dovele do šest muškaraca (27, 24, 33, 37, 35, 37 i 55 godina). Time je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičeni tada 20-godišnjak u sklopu skupine u Vukovaru u podrumu kuće pronašao civile te uz prijetnju vatrenim oružjem na dvorište prvo izveo žene i djecu, a potom sedam navedenih muškaraca. Muškarce su polegli licem prema tlu te ih tukli rukama, nogama i kundakom puške po cijelom tijelu. Žene i djecu su potom vratili u kuću, a muškarce uz prijetnju vatrenim oružjem vodili ulicom u smjeru grada, gdje su usmrtili šest muškaraca, dok je (tada) 55-godišnjak bio ranjen. Nakon toga su se vratili po žene i djecu te ih također poveli ulicom u smjeru grada, u čemu ih je spriječio nepoznati oficir srpske vojske te su ih ponovo vratili u podrum kuće, a gdje se kasnije sam vratio i ranjeni muškarac. Sljedeći su dan nepoznati pripadnici srpskih paravojnih postrojbi odveli ranjenog 55-godišnjaka te ga usmrtili.

Nakon postupka reintegracije Hrvatskog Podunavlja provedena je ekshumacija i identifikacija šest osoba iz ovog događaja, dok se jedna osoba, tada 27-godišnjak, još uvijek vodi kao nestali.

Osumnjičeni 50-godišnjak (tada 20-godišnjak) uhićen je u četvrtak te je u petak predan pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske. Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnesena je kaznena prijava.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Ilustracija Pripadnici srpske paravojske Osumnjičeni za ratni zločin u Vukovaru: Iz podruma izvukli civile, odveli ih na polje i ubili, među njima je bilo djece

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene