Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima ih šest

Traži se nasljednik Dražena Jelenića: "Treba nam ubrzavanje kaznenih postupaka"

Povjerenstvo za utvrđivanje prijedloga kandidata za glavnog državnog odvjetnika u ponedjeljak je počelo razgovore sa šest pravnika koji su se prijavili na javni poziv za tu dužnost.

Na poziv koji je u ožujku raspisalo Državnoodvjetničko vijeće javili su se zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj Šipek, zamjenik splitskog županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner, odvjetnici Veljko Miljević, Mladen Dragičević, Marija Cvitanušte bivši odvjetnik Marko Bonifačić.

Pročitajte i ovo Sudski čekić (Foto: Dnevnik.hr) BORBA SE NASTAVLJA Ustavni sud dobio novi zahtjev za ocjenom ustavnosti izbora čelnika Vrhovnog suda Aleksandar Maršavelski ROK ZA IZBOR JE U SRPNJU Milanović i Plenković morat će udružiti snage za izbor predsjednika Vrhovnog suda: ''To može biti netko tko je kvalitetno sudio i dokazao se''

Sadašnja zamjenica zadovoljna je načinom na koji institucija trenutačno radi. 

"Ja sam zadovoljna s onim što smo uspjeli učiniti, jer unatoč naglom odlasku bivšeg glavnog državnog odvjetnika, koronavirusu i potresu u kojem je zgrada oštećena, nastavili smo funkcionirati", rekla je Hrvoj Šipek. 

O onome što nude, neki kandidati žele, a neki ne žele govoriti. 

"O programu ne bih javno sada govorio, ovo nisu lokalni ili parlamentarni izbori pa da se borimo za naklonost naših birača. Ovo je program koji je pripremljen za Vladu", rekao je Wagner. 

"Preobrazba uloge državnog odvjetništva sukladno postojećim, pozitivnim i zakonskim i podzakonskim propisima u procesu pojačavanja efikasnosti, a kraće rečeno ubrzavanja kaznenih postupaka", kaže odvjetnik Miljević.

Neki kandidati pohvalili su se svojom kompetencijom. 

"Prednosti su što se bavim svim granama prava. Gotovo 40 godina sam u sudnicama, mislim da puno toga znam i mogu ponuditi", objasnila je motive svoje kandidature Marija Cvitanušić.

"Da sam ja glavni državni odvjetnik, ne bih dopustio da Hrvatska bude tužena u toliko arbitraža pred vanjskim sudovima, tražio bih aktivan odnos, naročito i sa nekim bankama koje zaboravljaju da rade i u RH. Jednostavno bih napravio aktivniju ulogu države u tome", kaže odvjetnik Dragičević.

"Moja kandidatura je kritička, a sad možda nije još vrijeme, dopustite da stavimo pravu stvar na pravo mjesto i da razgovaramo tamo gdje je mjesto za razgovor. Za moje programe, kvalifikacije, tajne i otkrića, kojih tajni nema, neće ih biti, bit ću otvoren kasnije", poručio je Bonifačić.

Imenuje ih Sabor

U Vladinu povjerenstvu koje će nakon razgovora utvrditi prijedlog kandidatura su premijer Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade i ministri unutarnjih poslova i financija Davor Božinović i Zdravko Marić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar uprave Ivan Malenica te ministar državne imovine Mario Banožić.

Nakon razgovora povjerenstvo će utvrditi prijedlog kandidata, a stručne, administrativne i tehničke poslove za povjerenstvo će, prema nedavnoj Vladinoj odluci, obaviti Ministarstvo pravosuđa.

Na Vladin prijedlog glavnog državnog odvjetnika imenuje Hrvatski sabor na vrijeme od četiri godine, uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku 19. veljače nakon što se otkrilo da je bio član masonske lože.

Do novog izbora Državno odvjetništvo vodi Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene