Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEDOSTATAK RADNE SNAGE

Velika potražnja za radnicima donijela porast broja agencija za posredovanje pri zapošljavanju: "Hrvatska je obećana zemlja"

Aktualno Galerija Sandy Protić - 2 Sandy Protić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Radnik: Ilustracija - 1 Radnik: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Radnik: Ilustracija - 2 Radnik: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sandy Protić - 1 Sandy Protić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Anja Perković Galerija 1/5 >>
Poslodavci i bez izmjena Zakona o strancima pokušavaju na sve načine pronaći radnike kojih u Hrvatskoj nema, pa se okreću vanjskom tržištu, a zbog velike potražnje dogodio se i pravi bum agencija za posredovanje pri zapošljavanju.

U Hrvatskoj su registrirane 872 agencije za posredovanje u zapošljavanju, a samo u prošloj godini otvoreno ih je gotovo 300, što dovoljno govori o rastu novoga tržišta.

Samo posredovanje funkcionira vrlo jednostavno, istaknuo je Sandy Protić, direktor prodaje jedne agencije za posredovanje u zapošljavanju, u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Anjom Perković.

''Najviše ovisi o državnim institucijama koje su uključene - HZZ, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). Cijeli proces traje od 60 do 90 dana od dana selektiranog kandidata i nakon sve odrađene dokumentacije, kada kandidati prođu sigurnosne provjere, tada mogu uspješno doći u Republiku Hrvatsku'', objasnio je Protić.

Pročitajte i ovo Ilustracija ŠTO DONOSI 2023.? Rekordna potraga za radnicima u Hrvatskoj: Pet zanimanja je najtraženije

Istaknuo je da sve najviše ovisi o sigurnosnim provjerama, i to MUP-a, a potom MVEP odrađuje zadnju kontrolu viznog režima, nakon koje može doći do uspješnog ulaska u RH: ''Tada mogu i ostvariti ovdje rad koji toliko žele.''

''Svaki stranac koji ulazi u RH već ima reguliran i boravak i dozvolu za boravak i rad, tako da svaki stranac i radi po zakonu te ima jednaka prava kao i hrvatski radnici'', kazao je Protić.

Sve je više radnika iz azijskih zemalja u Hrvatskoj, a oni su se, dodao je, pokazali vrlo dobri za hrvatsko tržište: ''Brzo se prilagođavaju, ljubazni su, nasmijani. Najviše dolaze u ugostiteljski sektor, međutim, imamo već pokazatelja da jako brzo rastu i u ovom dijelu transporta, logistike, metalne industrije i mi kao poslodavci moramo svi zajedno učiniti sinergiju s tim ljudima kako bi se ovdje što duže zadržali.''

Pročitajte i ovo Strani radnici: Ilustracija - 1 POSLA IMA PREKO GLAVE U Hrvatsku su došli turistički pa ostali ovdje živjeti: ''Dobio sam ponudu za posao i odlučio ostati, a i zaljubio sam se"

U druge zemlje, istaknuo je, nakon dolaska u Hrvatsku zasad ne odlaze: ''Hrvatska je obećana zemlja i oni prvenstveno žele doći u Europu. Hrvatska je dobro regulirala ulazak putem dozvola za boravak i rad. Zasad je najbrža i to nama poslodavcima pruža mogućnost da što prije dođemo do radnika i riješimo fluktuaciju koja se trenutačno masovno događa.''

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene