Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u Hrvatskoj

Ovaj grad pun je jedan dan u godini, a stanovnici njegova zaleđa nemaju ni osnovno - vodu: Ipak, dom je najbržeg Hrvata na kojeg se ozbiljno računa

Aktualno Galerija Knin - 1 Knin - 1 Foto: DNEVNIK.hr Knin - 2 Knin - 2 Foto: DNEVNIK.hr Knin - 3 Knin - 3 Foto: DNEVNIK.hr Knin - 4 Knin - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Tvornica vijaka u Kninu Galerija 1/7 >>
U Kninu je oko 11 i pol tisuća stanovnika. Bez posla je 850 ljudi, a gradski proračun je oko 65 milijuna kuna. Dugogodišnju vladavinu HDZ-a u gradu 2017. prekinuo je nezavisni Marko Jelić. No i on ove godine s te funkcije puca na funkciju župana Šibensko-kninske županije.

Knin je pun kad se obilježava godišnjica Oluje, a ostalih dana u godini – nema nikoga.

Pročitajte i ovo Petar Malbaša - 1 OBLJETNICA OLUJE Reporter Dnevnika Nove TV s ratnim snimateljem koji je zabilježio trenutke ulaska HV-a u Knin: "General Gotovina izdao je zapovijed..." Slika nije dostupna OBLJETNICA OLUJE Milanovićev svečani prijem na Kninskoj tvrđavi: "Naš put je bio pravedan, ali ispravan"

"Bolje je bilo prije 30 godina, nego danas. Tada su ljudi radili, živjeli od rada svoga", svjedoči Boško.

Tekstilni div bivše Jugoslavije preživio je i Domovinski rat, ali pretvorbu i privatizaciju nije. Kruh je ovdje zarađivalo 800 krojačica.
Dva desetljeća nakon devastacije Kninjanka, najavljuju iz Grada, postaje poduzetnički centar.

Svoje mjesto u njemu vidi i ova mlada poduzetnica.

"Ne znam još kako će to sve izgledati i kad će krenuti, ali se nadam svom mjestu svakako", kaže Sara Filipa Delić.

Radna mjesta kninska su rak-rana. Oni koji ne uzmu stvar u svoje ruke imaju posla s vijcima. U jedinoj tvornici radi 500-tinjak ljudi. Od srednje obrazovanih do mladih inženjera, svih nacionalnosti.

"Kad smo u Zenici, kažemo idemo kući u Knin, kad smo ovdje, kažemo idemo kući u Zenicu. Nama je kuća gdje smo nas dvoje, to je to", govore Ermin i Erna Ješarević iz Zenice.

"Ja sam ovdje domaće dijete, iz malog sela Kijeva, tu sam se vratila dva puta. Jedanput '95., odmah poslije Oluje, drugi put 2016. godine", kaže Kristina Bajan Grizelj.

"Došla sam u Knin prije nekih pet godina, muž mi je povratnik, i on se zaposlio tu, onda sam i ja. I kažem vam, zadovoljna sam plaćom, sve zavisi od ambicija", govori Anita Marjanović iz Knina.

Kninsko zaleđe još čeka - vodu

Iseljenički val nije zaobišao ni Zvonimirov Grad. Želju za uspjehom izvan granica Lijepe Naše u posljednjih nekoliko godina utažila je trećina Kninjana. Iako, iz Grada poručuju: učinili su sve da život u Kninu bude lagodan. Za roditelje s manjim primanjima snizili su cijenu vrtića i povećali naknade za rođenje djece.

Do kraja 2023., kažu, u niz projekta bit će uloženo 180 milijuna kuna iz europske blagajne. A grad se sve više okreće i turizmu - jer vrijeme je, dodaju, da se napokon iskoriste blizina Dinare i Nacionalnog parka Krka.

No neka od državnih obećanja u Kninu su pala u vodu. Kninjani godinama čekaju vojarnu kroz koju bi se s njihove strane ulazilo u Park. Bolnica u Kninu trebala je biti respiratorni centar za Dalmaciju u kojem bi se liječili branitelji. A godinama se čeka i da u rad krene pročišćivač otpadnih voda.

Vodu iz cijevi u kninskom zaleđu još sanjaju. U bunarima je voda na izmaku, naručuju se cisterne. Bez vode Ilijinih 30 krava i 50 ovaca teško da bi preživjele.

"Nema vodovod, to i ne očekujemo, ali bi se moglo riješiti na neke druge načine, imamo tu seoski bunar. Svi prebacuju odgovornost jedni s drugih", kaže Ilija Nonković iz Žgarovića.

Ozbiljna priča za Tokio

Ima i onih koji iz dana u dana prebacuju norme. U gradu pod skutima Dinare živi najbrži Hrvat, a skokom u dalj lovi Olimpijske igre. Norma je 8,22.

"Bio bih presretan da iz ovako malenog grada odem na Olimpijske igre, s ove male staze, iz ove dvorane, bio bih presretan", kaže atletičar Marko Čeko. Trener Lasić kaže – priča je ozbiljna.

"Spremamo se za Tokio, teško je reći, ali vjerujemo u sebe", kaže Dražen Lasić.

I u grad koji je raskrstio s ratom i podjelama, i živi jednu bolju i ljepšu priču.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene