Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nemamo se čime pohvaliti

Kakav je položaj žena u društvu? "Bitno je znati svoju vrijednost, ono što ti sam sebi značiš"

Kakav je položaj žena u društvu? - 2
Kakav je položaj žena u društvu? - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gordana Deranja Gordana Deranja Foto: DNEVNIK.hr Višnja Ljubičić Višnja Ljubičić Foto: DNEVNIK.hr Kakav je položaj žena u društvu? - 2 Kakav je položaj žena u društvu? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kakav je položaj žena u društvu? - 1 Kakav je položaj žena u društvu? - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Gažić Galerija 1/5 >>
Ne možemo se pohvaliti i da je previše žena na rukovodećim pozicijama. Diskriminacije itekako ima, još uvijek. Za ravnopravnost se zato zazvonilo na Zagrebačkoj burzi, a o toj temi je imao što reći i predsjednik Milanović.

Čelnici zagrebačke burze put do te funkcije nije bio jednostavan. I danas je uglavnom u muškom okruženju.

Pročitajte i ovo Taylor Swift - 4 Važno upozorenje Postala je žrtva zbog svoje iznimne popularnosti, ali problem je puno dublji: Na meti su posebno žene i djeca Uhićenja zbog napada u Vukovaru Izražavaju podršku žrtvama Ženske udruge: "Napad na djecu u Vukovaru motiviran je nacionalnom mržnjom"

"U kontekstu nekakvih pritužbi, negativnih komentara, kad dobijete neki mail ili telefonski poziv, dosta često se spominje da sam ja žena ili kolegica koja je žena, kakvu je odluku donijela, uvijek u kontekstu spola što mislim da se muškarcima ne događa često“, kaže Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze.

Prije dvije godine imali smo oko 19 posto žena na rukovodećim pozicijama, a prošle godine je taj broj pao na 14,5 posto. U upravama hrvatskih državnih kompanija je samo 5,3 posto žena. Usporedbe radi, u Švedskoj u upravama 50% kompanija sjede žene.

U HUP-u kažu da nam treba fleksibilniji zakon o radu koji će omogućiti fleksibilniju mogućnost rada od kuće.

"Poticati majčinstvo i da žena bude što duže sa svojim djetetom, u okruženju svoje obitelji, a da može istovremeno nešto i raditi“, kaže Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Predsjednik Milanović tvrdi da nema ništa bez propisanih kvota.

"To mora bit nametnuto. I kad je nametnuto kao recimo u mojoj stranci što je bilo i kada se držiš tog plana, katkad prebaciš, često podbaciš i na kraju imaš neki rezultat. Bez kvota od 40 posto nema šanse“, smatra predsjednik Zoran Milanović.

Pravobraniteljica redovito dobije pritužbe. Najviše vezano za tržište rada.

"Žene koje ostvare majčinstvo, nakon osnivanja majčinstva dođu na svoje radno mjesto. Proglašavaju se tehničkim viškom ili se premještaju s tog radnog mjesta ili na drugo radno mjesto“, kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Sve je više pritužbi i za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu. A konstantni problem društva je i nasilje nad ženama. Iza rešetaka završi manje od 10 posto nasilnika.

"Negdje između osam do devet posto. Dakle, sve ostaje na novčanim kaznama ili uvjetnim kaznama zatvora“, kaže Ljubičić i ističe da su time nezadovoljni.

Za one koji žele biti zadovoljni i za kraj, savjet jedne uspješne žene.

"Bitno je znati svoju vrijednost, ono što ti sam sebi značiš, što želiš za sebe i onda ona grinta koja mora biti onaj ženski inat - e pokazat ću ja vama“, kaže Deranja.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene