Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve u roku od mjesec dana

Područje Petrinje i Siska i dalje se trese: Ministar obećao jednostavniji postupak predaje zahtjeva za obnovu

Zamjenik predsjednika Stožera civilne zaštite Darko Horvat nakon sastanka Stožera u Petrinji, a vezano za pokretanje obnove i izgradnju kontejnerskog naselja, izjavio je kako će sve biti spremno za predaju zahtjeva u roku od mjesec dana.

''Građani će uskoro dobiti jasne naputke što trebaju učiniti ako su njihove kuće označene zelenom, žutom ili crvenom naljepnicom, kao i na koja će mjesta i kako trebati podnositi zahtjeve. Svi će zahtjevi biti podneseni na jednu jedinstvenu adresu, Republike Austrije 20, a dosadašnji obrasci bit će pojednostavljeni.

Pročitajte i ovo Susjed renovira i ruši, a vi strahujete - 1 Ništa bez stručne procjene Za poremećaje statike ne treba potres - nestručne renovacije remete mir stanara, ali i nosivost zgrade: "Nađu se 'meštri' pa curi voda, pucaju plafoni"

Nakon podnošenja zahtjeva bit će donesena odluka o određenom stupnju obnove, bilo da se radi o rekonstrukciji ili izgradnji zamjenske obiteljske kuće. U svakom slučaju, u roku od mjesec dana bit ćemo spremni za početak zaprimanja zahtjeva'', rekao je ministar Darko Horvat nakon sastanka. Dodao je kako sada primjenjuju sva iskustva koja imaju nakon potresa u Zagrebu.

Jutros dva slaba potresa kod Petrinje i Siska

Seizmološka služba RH u srijedu je izvijestila o dva slaba potresa koji su tijekom jutra zatresli područje oko Petrinje i Siska, jedan je bio magnitude 2,3 prema Richteru, a drugi 3,0.

Pročitajte i ovo Kino Klub Sisak: Dokumentarac o potresu - 4 Priča koja će biti zabilježena Snima se dokumentarac o razornom potresu, iza kamera stoje ljudi koji su i sami ostali bez doma!

Seizmografi su u 7:54 sati zabilježili slab potres s epicentrom devet kilometara sjeveroistočno od Gline. Magnituda potresa iznosila je 2,3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III stupnja EMS ljestvice.

Drugi slab potres seizmografi su zabilježili sat vremena kasnije u 8:53. Epicentar je bio 13 kilometara jugozapadno od Siska. Magnituda potresa iznosila je 3,0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja EMS ljestvice.


Švicarska veleposlanica predala 20 stambenih i 12 sanitarnih kontejnera

Švicarska se uključila u pružanje pomoći potresom pogođenim područjima Hrvatske, donacijom 20 potpuno opremljenih mobilnih stambenih jedinica i 12 sanitarnih kontejnera, koji su u srijedu predani u Lekeniku.

Donacija je dostavljena na područje poslovne zone u Lekeniku, a simbolično ju je predala švicarska veleposlanica u Hrvatskoj Emilija Georgiev Regamey.

Ona je tom prilikom poručila da suosjeća sa stanovnicima Sisačko-moslavačke županije, kao i drugih potresom pogođenih županija, zbog njihovih gubitaka i trauma koje su prošli za vrijeme potresa. Istaknula je kako se na nesreću potres dogodio za globalne pandemije, a osim toga zahvatio je područje koje je stradalo i u Domovinskom ratu.

Pročitajte i ovo Dražen Naglić, koordinator Stožera civilne zaštite Glina, i Andrija Jarak ambulante u kontejnerima Sanacija štete u Glini: "Jedan dio grada ostajao je bez struje, jer je najlon izazvao kratke spojeve i prekid električne energije"

Švicarska veleposlanica rekla je kako je donacija rezultat dosadašnje dobre suradnje dviju države. Švicarska je od ranije upoznata sa Sisačko-moslavačkom županijom jer je kroz program švicarsko-hrvatskog programa suradnje, pomogla projekt razminiranja u Kotar šumi nadomak Petrinje, gdje je na površini od dva četvorna kilometra pronađeno ukupno 3500 neeksplodiranih sredstava iz rata, dodala je.

Veleposlanica Regamey svim stradalim stanovnicima županije poželjela je puno hrabrosti, snage i izdržljivosti. Na osobnom doprinosu i angažmanu, švicarskoj veleposlanici je zahvalila državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, koja je posebno naglasila kako će se suradnja dviju zemalja nastaviti i u drugim prioritetnim područjima.

Na vrijednoj je donaciji zahvalio i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić, koji je spomenuo golemo značenje donacije za one koji još nemaju sigurno i toplo mjesto za boravak. Neposredno nakon preuzimanja donacije, stambene su jedinice krenule prema svojim korisnicima na nekoliko lokacija u potresu stradalog područja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene