Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Važno je da građani dobiju informacije'

Josipović uvjeren da će pregovori biti gotovi do lipnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u Osijeku na proslavi Dana Europe izrazio uvjerenje da će hrvatski pregovori s EU-om biti gotovi do lipnja.

Josipović je zajedno sa šefom Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paulom Vandorenom danas na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića sudjelovao na proslavi Dana Europe i odgovarao na pitanja građana vezana za ulazak Hrvatske u EU.

Predsjednik države izrazio je uvjerenje da će pregovori biti gotovi do lipnja, također istaknuvši kako je važno da građani dobiju što više kvalitetnih informacija o EU-u. Vandoren je novinarima rekao da građani nisu dovoljno informirani o svim prednostima ulaska u EU, kao ni o tijeku obavljenih pregovora. Na upit misli li da će Hrvatska uspjeti završiti pregovore do lipnja, odgovorio je kako će 'oni biti skoro završeni'.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Slika nije dostupna Dan Europe obilježava se 9. svibnja U MVPEI-ju predstavljen 12. Europski tjedan

Predsjedniki Josipović usred govora skoro je pao. 'Skoro sam pao opet. Jedanput sam pao, pa je to bio glavni štos na televiziji.  Evo sad nisam. Gospodin snimatelj je čekao ko napeta puška', uz smijeh je rekao predsjednik Josipović.
 

>> Kosor: Ovo su zadnji metri, uskoro centimetri

Na kavi s građanima veleposlaniku Vandorenu i predsjedniku Josipoviću, između ostaloga, bilo je postavljeno pitanje što će po ulasku u EU biti s obiteljskim gospodarstvima koja proizvode, primjerice, kulen, šunku, vrhnje... Vandoren je rekao da te proizvode izuzetno cijeni i da ih obiteljska gospodarstva i dalje trebaju proizvoditi, ali uz poštovanje higijenskih i ostalih uvjeta kako bi hrana bila zdrava.

Isto je ponovio i predsjednik Josipović, istaknuvši da 'kumice' na zagrebačkoj tržnici nesmetano prodaju svoje sireve i vrhnje, samo sada u rashladnim uređajima, te da nema bojazni od ukidanja takve proizvodnje, ali uz maksimalnu primjenu higijenskih uvjeta.

Obojica su pohvalila Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek na dobroj suradnji s predstavnicima EU-a, te za ostvarene rezultate u realizaciji projekata financiranih predpristupnim fondovima EU-a. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je kako Europska unija nije kriva što se u Hrvatskoj malo zna o do sada završenim pregovorima, ocijenivši kako je za to kriva sama Hrvatska, odnosno njezina vlada, te da se treba građanima jasno objasniti što je sve ispregovarano i što to znači za svakog građanina.

To je posebno važno, rekao je Šišljagić, zbog referenduma o ulaska Hrvatske u EU, jer se time zasigurno mogu promijeniti sadašnji uglavnom negativni stavovi javnosti o pristupu EU-u. Predsjednik Josipović i veleposlanik Vandoren sudjelovat će kasnije na tribini 'Što Europska unija donosi Hrvatskoj?' u rektoratu osječkog sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene