Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ukupno 26 oboljelih

U Hrvatskoj jedna osoba preminula od bolesti Zapadnog Nila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je kako je od prošlog tjedna do danas zaprimio prijave o još deset novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila, te je ukupno prijavljeno 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva, a jedna je osoba preminula.

Priopćenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prenosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Ilustracija Denga groznica Globalno zagrijavanje nosi opasnosti: Komarci bi u Europu mogli donijeti novu zaraznu bolest, može biti smrtonosna Invazija komaraca u Slavoniji - 1 Grizu kao ludi Najezda gigantskih krvopija: "U vrtu se ne može raditi, lete u oči i usta. Životinje su u plikovima, bježe s paše"

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je od prošlog tjedna do danas zaprimio prijave o još deset novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila, čime se nastavlja pojava ove bolesti koju prenose komarci te je ukupno prijavljeno 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva, a jedna je osoba preminula.

Temeljem raspoloživih podataka, sve novooboljele osobe su zaražene na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Grad Zagreb i okolica, Karlovačka i Varaždinska županija).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine je na području Europe zabilježeno ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše 327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj, 96 u Mađarskoj itd.).

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste Culex, no i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju.

Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik (virus) razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.

Tijekom ljetnih mjeseci, kad se evidentiraju oboljeli, u osoba koje se jave liječniku sa simptomima koji mogu upućivati na bolest Zapadnog Nila, u dijagnostičkoj obradi treba razmišljati i o ovoj bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene