Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvajanje od obitelji

Iž: Otvoren kanal, pate srednjoškolci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponovnim otvaranjem kanala Ždrelac mještani otoka Iža ostali su bez brzobrodske linije sa Zadrom, jer više nisu na plovnom putu katamarana koji plovi prema Dugom Otoku.

Ižani su brzobrodsku liniju imali tek posljednjih godinu dana, dok su trajali radovi na kanalu Ždrelac. Brzi katamaran prema Dugom otoku išao je obilaznim putem, pa mu je Iž bio na ruti. Otvaranjem kanala, Ižani su ponovno izvan rute i ne mogu se pomiriti s činjenicom da ih ovakav potez vraća nekoliko godina unatrag.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Slika nije dostupna Nasukao se brod kod Zadra

Zabavi i ljetnim praznicima bliži se kraj. Uskoro počinje duga i teška školska godina. Posebno mučna za 16 srednjoškolaca s otoka Iža. ‘Konkretno meni je popodne škola cijelu godinu i ja mogu tek u subotu doći ujutro doma, a cijeli tjedan moram bit u gradu’ objasnio je maturant Damjan Sutlović.

Ponovnim otvaranjem kanala Ždrelac Ižani su ostali bez brze linije Zadar-Sali-Zadar, jer više nisu na plovnom putu. ‘Mi tražimo da se život na otoku izjednači sa životom na kopnu, a to je konkretno u ovom slučaju da se srednjoškolcima, đacima koji idu u srednju školu sa otoka Iža i imaju mjesto boravka na Ižu, omogući normalno školovanje u Zadru i da se iz Zadra nakon škole mogu vratiti na Iž’, rekao je Denis Barić iz Dalmatinskog saveza za otoke.

Susjedi Saljani dali su suglasnost za povratak u liniju, ali uz nekoliko uvjeta. ‘Da taj brod pristaje na Ižu u povratku, da to ne remeti ovu brzobrodsku liniju za južni dio Dugog Otoka’, rekao je Zoran Morović, načelnik općine Sali. A žele i stari katamaran Mediteran zamijeniti bržim i većim poput Silbe. ‘Zakon o obalnom linijskom prometu ne dopušta zamjenu brodova na koncesioniranim linijama. Koncesije su tako napravljene da je određena liniju dobio određeni brod’, rekao je Marijan Žuvić iz Agencije za obalni linijski promet.

Bez trajnog rješenja raseljavanje otoka je neizbježno. Iška djeca trebala bi imati jednaka prava kao i ona na kopnu. No u ovoj priči, čini se, to i nije tako. Zemlja znanja, pravo na školovanje jednako za sve, Ižanima zvuče kao prazna predizborna obećanja. Ne promijeni li se nešto, njihova će djeca biti prepuštena sama sebi, bez roditeljske skrbi, bez tople večere i bez nadzora u najosjetljivijoj dobi. Državne službe morati će ubrzo odlučiti je li to cijena koju su spremni platiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene