Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Josipović otkrio je li njega SOA obavještavala o istragama i poručio: "Načelno ni premijer ni predsjednik ne bi o tome smjeli raspravljati. Ali postoje slučajevi...''

I dalje traje prepucavanje između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića o aferi Janaf, odnosno tko je što trebao ili smio znati, a tko o istragama DORH-a ne smije znati ništa. Cijelu je situaciju u Dnevniku Nove TV komentirao bivši predsjednik države Ivo Josipović, s kojim je razgovarao Mislav Bago.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović komentirao je rad DORH-a, zbog čega se danima prepucavaju aktualni predsjednik države i premijer.  

Pročitajte i ovo Prometne nesreće političara - 1 Političari i odgovornost Prometne nesreće dužnosnika nisu rijetkost, neki su napuhali i dosta promila: "Gledajte, nije to baš lijepo, ali i ja sam samo čovjek" Slika nije dostupna LAKŠA PROMETNA NESREĆA Ivo Josipović zabio se autom u ogradu kafića u centru Zagreba

Kada je riječ o sukobu predsjednika i premijera o tome tko je trebao ili nije trebao znati da se istražuje šefa Janafa Dragana Kovačevića, Josipović kaže da Zakon o kaznenom postupku jasno govori da su istrage tajne.

''Međutim, vidimo da nisu tajne jer svako malo imamo proboj u medije. Načelno ne bi o tome ni premijer ni predsjednik smjeli raspravljati. No kada bi gledali ustavne ovlasti i obveze predsjednika i premijera, postoje slučajevi u kojima moraju znati da se nešto događa'', govori Josipović i dodaje da ne trebaju znati detalje istrage.

''Oni moraju imati određenu informaciju, ali ne smiju prekidati istragu niti imati ikakvog utjecaja, ali moraju imati informaciju za vođenje države'', objašnjava bivši predsjednik.

Je li njega SOA obavještavala o istragama?

Otkrio je da su njega o takvim stvarima obavještavali.

''Događalo se da se planiraju neki sastanci i trebam se naći s osobom X kao predsjednik države i onda od SOA-e dobijem informaciju da je to kontaminirana osoba i da je bolje da se s njom ne nalazim'', ispričao je i dodao da bi takva praksa trebala ostati i dalje. ''Ne treba dopustiti da se najviša državna tijela kompromitiraju'', poručuje.

Kada je riječ o sigurnosnim provjerama osoba, Josipović kaže da mora postojati ''razuman nadzor svih koji obnašaju javne dužnosti''.

''Ovog trenutka bih istakao potpuno neadekvatno uređenje sigurnosnog nadzora pravosudnih dužnosnika. Suci su pod sigurnosnom provjerom samo na početku mandata, a to je vrijeme kada većinom i nisu izloženi mogućim koruptivnim utjecajima'', rekao je. Smatra da bi državne dužnosnike trebalo provjeravati svakih pet godina.

O radu DORH-a

Komentirao je riječi predsjednika Zorana Milanovića kojega čudi da predsjednika Vlade DORH ne informira da je državni dužnosnik pod istragom. ''Ne smatram da je zadiranje u tajnost kaznenog postupka da jednu načelnu informaciju koja može utjecati na najviše dužnosnike i njihove funkcije'', kazao je.

Josipović kaže da ga neke stvari u pravosuđu i progonu kriminalaca čude.

''Postoji sklonost da se kreiraju veliki, mega postupci u kojima imate 10-15 okrivljenika za 7, 8, 10 ili 20 kaznenih djela koji dijelom interferiraju, dijelom ne interferiraju. I takve postupke je gotovo nemoguće u nekom razumnom roku dovesti do kraja. Kasnije bijes bude na sucima'', objasnio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene