Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

SLUČAJ MAMIĆA I OSTALIH

Komentar Ivane Petrović: "Kad netko bude optužen, mi odmah moramo provjeravati ima li on slučajno BiH državljanstvo. Vlada već sutra mora poslati u Sabor izmjenu zakona"

Aktualno Galerija Ivana Petrović - 2 Ivana Petrović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović - 3 Ivana Petrović - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hoće li Zoran Mamić kaznu služiti u BiH? - 1 Hoće li Zoran Mamić kaznu služiti u BiH? - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović - 4 Ivana Petrović - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Slučaj Mamić - Hoće li se mijenjati zakon? - 5 Galerija 1/8 >>
Reporterka Nove TV Ivana Petrović komentirala je aktualan slučaj Mamić. Objasnila je da po sporazumu koji je na snazi između Hrvatske i BiH dvostruko državljanstvo ne bi trebalo biti problem pri izručenju.

''Nedostatak političke volje nije karakteristika samo ove vlade, nego svih prethodnih'', rekla je Ivana Petrović osvrnuvši se na odluku Zorana Mamića da će u Bosni i Hercegovini čekati i po mogućnosti odslužiti zatvorsku kaznu.

Zrakoprazan prostor odgovara za obje strane. Nema samo Hrvatska osuđenike koji su pobjegli u BiH, već ima i obrnutih slučajeva, objašnjava Petrović.

Kada je u pitanju Mamićev slučaj, kaže, odgovor se već zna - od onog trena kada je javnost saznala da je sudsko vijeće na Mamićev trošak putovalo u Dubai i kupovali su cipele, putovanja i još mnoge stvari.

''Poptuno je jasno zbog čega oni nisu primijenili pravnu normu iako nije decidirano definirana, ali je mogu svojom slobodnom voljom primijeniti'', objašnjava.

Vlada bi, smatra, već sutra trebala napraviti korak naprijed i poslati u Sabor izmijenu stavke Zakona o kaznenom postupku. ''Hrvatsku čekaju veliki procesi, poput procesa JANAF. Mi još uvijek ne znamo tko će tamo biti optužen, ali kad netko bude, mi odmah moramo provjeravati ima li on slučajno bosanskohercegovačko državljanstvo, bilo da ga je dobio po rodbinskoj liniji ili ga je kupio nekim koruptivnim radnjama'', komentira.

Sporazum između Hrvatske i BiH potpisan je 2012. godine, to su učinili ministri Miljenić i Čolak. ''Taj ugovor je odstupio od tradicionalnog estredicijskog prava i upravo po tom ugovoru dvostruko državljanstvo uopće ne bi smjelo biti problem pri izručenju, ali taj ugovor se ne odnosi na kažnjiva djela počinjena prije 2012. godine, odnosno 2014. kada je trajno stupio na snagu, što u slučaju Mamić vrijedi jer je inkriminirano vrijeme u kaznenom postupku'', zaključila je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene