Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločinačko udruženje

Isptana Ana Karamarko, čeka se odluka o istražnom zatvoru: "Uhićena 31 osoba, šest ih je nedostupno, pribavili si korist od 20 milijuna kuna"

Domagoj Mikić
Domagoj Mikić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Domagoj Mikić Galerija 1/1 >>
USKOK je jutros pretražio poslovne prostore Ane Karamarko zbog sumnje na izvlačenje novca i utaju poreza. Karamarko je privedena te je u poslijepodne i ispitana. Hoće li za nju biti zatražen istražni zatvor vjerojatno će biti poznato sutra.

Ispred USKOK-a u zagrebačkoj Vlaškoj ulici u Vijesti Nove TV u 17 sati javio se reporter Domagoj Mikić. Kako je kazao, u narednih sat vremena na ispitivanje bi trebala biti dovedena Ana Karamarko koja se trenutačno nalazi kod pritvorskog nadzornika na zagrebackim Oranicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Slika nije dostupna Karamarko: 'Pa evo, idemo preispitati zašto sam kad sam imao 5 godina dva puta pobjegao iz vrtića?'

U razgovoru s njezinim odvjetnikom doznao je da će Karamarko pred tužiteljima iznositi aktivno obranu. Procedura je sada poprilično jasna. Nakon što bude saslušana, tužitelj će odlučiti hoće li za suprugu bivšeg predsjednika HDZ-a tražiti određivanje istražnog zatvora ili ne.

U ovakvim procesima vrlo često tužitelji se odlučuju na zahtjev za istražni zatvor kao mjeru kako osumnjičenik ne bi utjecao na svjedoke ili kako bi spriječili mogućnost ponovnog ponavljanja kaznenog djela.

Ako se, dakle, odluče za tu opciju, tada će Ana Karamarko biti dovedena pred suca istrage koji će donijeti konačni sud i utvrditi ima li elemenata za istražni zatvor. Pred tužiteljima USKOK-a puno je posla jer će u narednih nekoliko sati morati ispitati 38 osoba.

Pretraga počela u ranim jutarnjim satima

U ranim jutarnjim satima istražitelji PNUSKOK-a počeli su pretraživati poslovne prostore tvrtke Drimia Ane Karamarko, supruge bivšeg potpredsjednika Vlade i bivšeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Tamo su cijelo jutro obavljali pretres, a oko 12:30 Ana Karamarko s istražiteljima je napustila tu adresu. Policajci su u rukama iznosili velike kutije.

Neslužbeno se doznaje da je Ana Karamarko uhićena zbog sumnji da je iz svoje tvrtke Drimia izvukla oko 400.000 kuna preko faktura za nepostojeće usluge. Njezin odvjetnik Ivo Farčić rekao je jutros da još skuplja informacije o slučaju. ''Ne mogu vam to reći'', odgovorio je na naše pitanje je li uhićena.

"Nije lako kad vas pozovu ovako bez da ste prethodno dobro izučili situaciju govoriti o poslovnom događaju koji se dogodio pred koju godinu, a kakvih jedna firma, čak i manja, ima dnevno, a mjesečno veliki broj", poručio je nešto kasnije Farčić. 

Akcijom USKOK-a obuhvaćeno je navodno čak 38 osoba iz nekoliko firmi zbog sumnje na izvlačenje novca te porezne utaje. Navodno su kružnim  poreznim prevarama izvukli 20 milijuna kuna te su za 11 milijuna kuna oštetili državni proračun. 

U akciji je, kako doznajemo, sudjelovalo 150 istražitelja iz cijele Hrvatske. Pretresi prostorija osim u Zagrebu trenutačno su i u Splitu i Rijeci. 

"Akcija FLAJŠ"

Kasnije su se o svemu oglasili DORH i policija. 

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva 'FLAJŠ', kojim je obuhvaćeno 38 osoba i 9 trgovačkih društava", rekli su u policiji.

Utvrđeno je da su dvojica prvoosumnjičenika, hrvatski državljani (1976. i 1979.) od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita, kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava, povezali u zajedničko djelovanje (zločinačko udruženje) veći broj osoba koje su stvarno vodile poslovanje većeg broja trgovačkih društava te su uz novčanu naknadu obnašale funkciju odgovornih osoba u društvima. Tako su oštetili državni proračun.

"Naime, u tim su poslovanjima neosnovano iskazivali pravo na odbitak pretporeza u prijavama PDV-a, a temeljem neistinitih ulaznih računa povezanih društava kojima stvarno upravljaju. Pri tome su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 7,5 milijuna kuna, a koji iznos su, nakon podizanja, podijelili u zajedničku korist", navodi se u policijskom priopćenju.

Lažni računi

"Dvojicu prvoosumnjičenika također se sumnjiči da su, kao stvarni voditelji poslovanja spomenutih trgovačkih društva te u dogovoru sa većim brojem direktora i vlasnika obrta, nalagali i izvršavali plaćanja računa za robu i usluge koje nisu bile stvarno isporučene ili izvršene. Plaćanja su ostvarivali s računa društava u kojima su i bili direktori, prokuristi ili vlasnici obrta, a na račune društava kojim stvarno upravljaju dvojica prvoosumnjičenih. Nakon zaprimljenih uplata ovlaštenici za raspolaganje novčanim sredstvima po računima trgovačkih društava dijelom su podizali gotovinu te dijelom prebacivali novac na druga povezana trgovačka društva i društava koja su za navedeno angažirali", navodi se. 

U policiji kažu kako su potom s njihovih računa podizali gotovinu, pri čemu su dio novca zadržali na računima svojih trgovačkih društava, a ostatak novca koji je podignut u gotovini, nakon zadržavanja provizije, vraćali su odgovornim osobama navedenih trgovačkih društava.

Zločinačko udruženje

Na opisani način sebi i drugima pribavili su korist u iznosu od najmanje 20 milijuna kuna, a na ime neplaćenih poreznih davanja oštetili Državni proračun RH za nešto manje od 4 milijuna kuna.

"Gore opisanim protupravnim radnjama 38 je osumnjičenika počinilo kaznena djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, više kaznenih djela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja i pranje novca", kažu u policiji. 

Dodaju da su u sklopu kriminalističkog istraživanja policijski službenici proveli više dokaznih radnji na zagrebačkom, splitskom i riječkom području.

Danas će 31 osumnjičenik biti predan pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta policija će podnijeti odgovarajuće kaznene prijave protiv 38 osumnjičenih osoba i devet trgovačkih društava.

"Jedan se osumnjičenik od ranije nalazi u zatvoru, dok je šest osumnjičenika trenutačno nedostupno redarstvenim vlastima Republike Hrvatske. U provođenju ove operativne akcije sudjelovalo je oko 150 policijskih službenika", zaključuju u policiji.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene