Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dosadne krvopije

Zbog vijesti da se u Srbiji pojavio virus Zapadnog Nila, Slavoncima se diže kosa na glavi. Od komaraca se brane kako znaju

Aktualno Galerija komarci - 2 komarci - 2 Foto: DNEVNIK.hr komarci - 3 komarci - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ana Klobučar Galerija 1/3 >>
U Americi su zabilježili sedam slučajeva zaraze virusom Zapadnog Nila. Isti virus se pojavio i u susjednoj Srbiji. Stručnjaci kažu da se može očekivati da se pojavi i kod nas, ali da razloga za strah i paniku - nema.

U Hrvatskoj obitavaju 52 vrsta komaraca. Među njima i oni koji mogu prenijeti virus Zapadnog Nila.

''Virus prenosi culex pipiens. Obični, domaći komarac koji je sveprisutan'', pojasnila je Ana Klobučar iz Odjela za dezinfekciju i deratizaciju NZJZ ''Dr. Andrija Štampar'' za Dnevnik Nove TV.

Objašnjava kako tigrasti komarac u eksperimentalnim uvjetima može prenijeti virus Zapadnog Nila. ''No njegova uloga u prijenosu u prirodi do sada nije zabilježena'', rekla je Klobučar.

Posljednji put je epidemija Zapadnog Nila zabilježena 2018. U Hrvatskoj je bilo između 70 i 80 slučajeva zaraze. Većina zaraženih prolazi bez simptoma. No, kod 20 do 30 posto njih bolest će se manifestirati.

"Može se manifestirati glavoboljom, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima, zglobovima te, eventualno, gastro simptomima", rekla je epidemiologinja Iva Pem Novosel.

Kod jedan posto zaraženih mogući su i teži oblici bolesti poput meningitisa. Vrlo rijetko bolest završava smrću.

Da se virus pojavio u susjednoj Srbiji, nije ugodno čuti Slavoncima koji muku muče s malim krvopijama, izvijestila je reporterka Sanja Vištica.

Kažu nam, ni zaprašivanja baš pomažu.

"Samo taj dan i poslije više ništa", kaže nam je jedna Slavonka. Brane se kako znaju. ''Zatvaramo se, ne damo da idu unutra i tako'', rekla je Stana iz Dalja. Osim što piju krv, piju i gradske i općinske proračune. Općina Erdut je na tretiranja ove godine potrošila oko milijun kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna budite odgovorni U susjedstvu se pojavio novi opasan virus, izdano upozorenje građanima: "Ne izlazite između 19 sati i ponoći"

Pročitajte i ovo Mira Furlan Zauvijek zbogom Mira Furlan osvajala je talentom i ljepotom, a s virusom zapadnog Nila borila se duže vrijeme

''Ti tretmani su učinkoviti onoliko koliko jesu. Smanjenje je nekakvih 20 do 30 posto. To je maksimalno što možemo napraviti kada vršimo te tretmane'', pojasnio je načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić.

Može se napraviti i to da se postave mreže na prozore, balkone, terase. Dobro bi bilo i prazniti posude s vodom - da ne bi izgledale pune ličinki.

Da bockanjem ne upropaste ljetnu šetnju pomoći će - repelenti.

Prijavite komarca

Iz Nastavnog Zavoda 'Dr. Andrija Štampar" napominju kako su dio projekta Aedes Invasive Mosquito (AIM) COST Action koji ima cilj uspostaviti prekograničnu mrežu institucija i partnera diljem Europe kako bi se učinkovito i zajednički pristupilo upravljanju rizikom od unosa i širenja egzotičnih invazivnih virusa koji se prenose komarcima.

U okviru projekta AIM COST Action cilj je, između ostalog, promovirati i aplikaciju Mosquito Alert koja omogućuje građanima da upoznaju invazivne vrste komaraca te pomažu u nadzoru nad njima. Uz pomoć svog mobilnog uređaja građani mogu poslati fotografije komaraca i tako prijaviti njihovu prisutnost.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene