Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju s Ivanom Petrović

'Televizija je čarolija, a kamera sve razotkriva: Obrazovanje, prazninu, talent, manjak talenta. Sve.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV, najgledanija središnja informativna emisija u Hrvatskoj slavi deset godina emitiranja, a upravo je Ivana Petrović jedna od ključnih članova tima koji iz dana u dan probija nove granice izvještavanja i ostvaruje vrhunske rezultate.

Ivana Petrović urednica je vanjske politike Dnevnika Nove TV, iskusna reporterka koja uživo izvještava s najvećih svjetskih događanja i ugledna novinarka pred koju sugovornici dolaze s dosta respekta. Gledatelji vole njezine britke komentare - i na televiziji ali i na Facebooku. Oni koji privatno poznaju Ivanu, znaju koliko je topla, puna znanja koje nesebično dijeli ali i osoba s kojom se možete odlično zabaviti i nasmijati.

Pročitajte i ovo Vijetnamci angažiranje botova Vijetnamci lajkaju HDZ: "Svi ih kupuju. Netko kupuje iz Vijetnama, netko iz Kozari Puteva" Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter"

S obzirom da ima ulogu vrhunskog novinara unutar tima koji stvara najgledaniji Dnevnik u Hrvatskoj, pitali smo je o onome što je inspirira u poslu, koja je tajna njezinog uspjeha ali i što je naučila iz komunikacije s čitateljima i gledateljima putem Facebooka.

Koji su najbolji savjeti koje ste dobili i od koga?

Dobila sam puno dobrih savjeta u životu, mnoge nisam htjela poslušati pa mi je za neke danas i žao, no što se tiče profesionalnog života postoje dva koja su mi bila korisna. Prvi savjet je savjet moga tate koji mi nikad nije govorio ''Budi dobra'' već ''Budi pametna" jer ako napraviš pametno napravit ćeš i dobro''.

Drugi savjet je mog mnogo starijeg kolege svima poznatog Branka Lentića koji mi je nedugo nakon što sam počela raditi TV novinarstvo rekao: ''Mala ti ćeš biti jaka novinarka vidim ja, a u karijeri koja te čeka nikad se nemoj ulizivat šefovima jer to ne rade oni novinari koji su svoji. Ako treba ulizuj se samo svojim snimateljima i montažerima od toga ćeš imat koristi''. I jedan i drugi su se pokazali izvrsnima. Doista kad se postupi pametno ne zabrljate, a sa šefovima se komunicira partnerski dok dobar prijateljski odnos sa snimateljima i montažerima čini čuda.

Što vas inspirira u radu?

Intelektualna radoznalost. Iako moram priznati što ste stariji i kako vam događanja koja su nekad bila inspirativna postanu jasna i pomalo dosadnjikava onda se sužava i krug tema i događanja koja ,,pale''' i snažno inspiriraju. Međutim, kompleksnost tih događanja koja su u zrelijoj dobi inspiracija za rad je toliko velika da se dođe na isto. Svakako dobar je i osjećaj što je tu uvijek i tim Dnevnika koji će bilo da je riječ o vremenskom ili tehničkom izazovu - uskočiti.

S obzirom da ste aktivni na društvenim mrežama – što ste naučili iz komunikacije s čitateljima pa tako i gledateljima putem Facebooka?

Mnogo sam naučila, toliko da spremam ozbiljno revidirati jedno ''pospremanje'' na svojim društvenim mrežama' te Facebook profil ograničiti na ljude koje osobno poznajem i one koje osobno ne poznajem, ali čiji mi argumentiran i pristojan stil komunikacije odgovara, pa imam dojam kao da ih poznajem i uživo.

Facebook i druge društvene mreže mogu biti korisne ili ne, ovisi kako upravljate njima. Svima bih preporučila da ne prihvaćaju zahtjeve za prijateljstvom koji su pod nadimkom, te da prije nego prihvate prijateljstvo pogledaju onu stavku ''o meni'' – i vide tko je osoba koja želi biti FB prijatelj.

Moj profil ostaje otvoren kao i moja komunikacija sa svima, no ipak bih voljela da kad se s njega nešto prenosi u druge medije mahom portale, da me se i kontaktira za dopuštenje. To bi trebalo vrijedit za sve ajmo reći javno eksponirane osobe - osim za političare. Twitter rijetko koristim za upućivanje vlastitih poruka jer nisam za ograničavanje veličine tvita. Pratim ga najviše zbog poruka drugih važnih institucija i osoba. Eto u posljednja dva pontifikata čak i Papa zatvita.

Koga od mlađih kolega na Novoj TV vidite kao super talente?

Talenata ima mnogo i bilo bi nepravedno da sada sve nabrajam pa da nekoga nenamjerno zaboravim spomenuti.

Što je bilo presudno i u čemu ste se najviše razlikovali od ostalih kolega novinara, da ste uspjeli postati prepoznatljiv profesionalac u svojim području rada?

Nezahvalno je govoriti o sebi, no čini mi se da jako uspješni ljudi, to je moje iskustvo, uvijek osim sigurnošću zrače i poniznošću i ne spadaju u kategoriju hvalisavaca. No, ono što mogu reći je da je televizija ''čarolija''. Kamera je kao skener koji razotkriva sve; osobnost, obrazovanje, produhovljenost, prazninu, talent, manjak talenta – sve. Time se kod gledatelja stvara dojam. Karijera ako se ''pumpa bez pokrića'' neće dugoročno uspjeti, jer vlastito brendiranje nije ključ ovog posla. Potrebno je stalno obrazovati se i ulagati u znanje. Ponekad u šali znam reći da koliko sam novca potrošila na publicistiku i razne knjige, mogla sam kupit stan od 60 a ne 35 kvadrata.

No, ovo je posao u kojem se dugoročno treba odvojiti svaki dan minimalno sat svog slobodnog vremena na obrazovanje. Ne može se otići s televizije i ništa novo ne proučiti do sljedećeg dana. U tom slučaju utapate se u prosječnost, a konstantnim učenjem izdvajate se od ostalih. Oduvijek je tako bilo, a posebno zadnjih godina kad se stvari na globalnoj sceni konstantno mijenjaju, što se nužno reflektira i na stanje u Hrvatskoj. Na unutarnjem političkom planu standard se znatno povisio ulaskom Hrvatske u EU zbog čega primjećujem dosta nedoraslosti u znanju na cjelokupnoj medijskoj sceni.

S obzirom na stresan posao, koji je vaš savjet za opuštanje i najbolji odmor?

Prvi i najvažniji uvjet za dobar odmor i nakon odmora uspješan rad je imati uravnotežen privatni i profesionalni život. Kad o tome govorim ne mislim da je prioritet imat vlastitu obitelj već su tu i prijatelji koji su ljudi izvan medijskog svijeta, razni hobiji, vrijeme za pospremanje stana, slušanje glazbe ili čitanje knjiga. Osobno, nisam tip osobe za teretanu i planinarenje, ali volim kao bivša plivačica otići na bazen i opustiti se plivanjem. Volim i izlete u prirodu, zatim kuhati i pozvati prijatelje na ukusan i lagani po mogućnosti dalmatinski ručak i čašu dobrog vina.

Zbog pitanja o Nikoliću prekinut intervju s predsjednicom

Weekend Media Festival: Petrović i Bago dobili nagrade 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene