Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi ugovor

Integrirani javni prijevoz: Građani će i dalje moći kupovati do 35 posto jeftinije karte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedinstveno korištenje triju prijevoznih sredstava (vlak-autobus-tramvaj), odnosno integrirani javni prijevoz na području Grada Zagreba i okolice, potvrđen i je novim dvogodišnjim ugovorom što su ga potpisali Zagrebački električni tramvaj (ZET) i Hrvatske željeznice Putnički prijevoz (HŽPP.)

Riječ je o novom dvogodišnjem ugovoru koji vrijedi od 1. ožujka ove godine od 1. ožujka 2021., a temelji se na inicijalnom ugovoru između HŽ Putničkoga prijevoza i ZET-a kojim su od 1. ožujka 2017. cijene mjesečnih ZET-HŽPP karata niže za 35 posto, priopćila je u subotu koordinatorica za odnose s javnošću Ureda uprave HŽPP-a Ivana Čubelić.

Pročitajte i ovo ZET autobusi gradski prijevoz Pripazite prije odlaska u grad: Brojne izmjene u zagrebačkom prijevozu, ovo su novosti Ilustracija Ulaganje u javni prijevoz Zagreb raspisao međunarodni natječaj za nabavu 11 rabljenih tramvaja

Kako je istaknuto, potpisivanje novog ugovora potaknuto je uspješnim rezultatima postignutim u prethodne dvije godine, a to su svojim potpisima 28. veljače ove godine potvrdili direktorica ZET-a Ljuba Romčević - Žgela i Uprava HŽPP-a predvođena predsjednikom Željkom Ukićem.

Cijene pretplatnih karata ZET-HŽPP i dalje su za 35 posto povoljnije

Tako su, zahvaljujući nastavku suradnje ZET-a i HŽ Putničkog prijevoza radi poticanja integriranoga javnog prijevoza putnika na području Grada Zagreba i okolice, cijene pretplatnih ZET-HŽPP karata i dalje 35 posto povoljnije.

Ugovorom je omogućeno i proširenjem priključnih zona putnicima, te jednostavno korištenje triju prijevoznih sredstva (vlak-autobus-tramvaj), pa je tako prošle godine povećana prodaja zajedničkih ZET-HŽPP karata za 20 posto, a priključnih karata za 26 posto u odnosu na 2017. godinu, odnosno prodano je oko deset tisuća priključnih karata.

Zbog smanjenja cijena zajedničke opće učeničke, studentske i umirovljeničke karte, karte za osobe s invaliditetom i socijalne pretplatne karte ZET-HŽPP s 400 kuna na 200 kuna za 20 posto povećan je i broj zajedničkih korisnika usluge prijevoza. Dok je 2017. prodano oko 47.000 zajedničkih pretplatnih karata ZET-HŽPP i prevezeno oko 2,1 milijun putnika, u 2018. prodano je oko 57.000 zajedničkih pretplatnih karata i prevezeno oko 2,5 milijuna putnika.

Olakšane dnevne migracije, a cijena karte jeftinija

Područje primjene ovog ugovora su administrativne granice Grada Zagreba koje su u željezničkom sustavu ograničene stajalištima Podsused, Mavračići, Odra i Sesvetski Kraljevec. Zajedničke karte ZET-HŽPP mogu se kupiti na prodajnim mjestima ZET-a. Povoljnije cijene karata i usklađeniji vozni redovi, uz nove vlakove koji voze u gradsko-prigradskom prijevozu i moderan sustav prodaje karata pridonijeli su povećanju broja putnika i popularizaciji integriranoga prijevoza, navedeno je.

Zbog proširenja integriranoga prijevoznog sustava, HŽ Putnički prijevoz u prosincu 2017. proširio je integrirani prijevoz na pet zona. To pak znači, objašnjeno je, da putnik koji ima ZET-HŽPP mjesečnu ili godišnju pretplatnu kartu, na blagajnama HŽ Putničkoga prijevoza može kupiti priključnu kartu kojom može nastaviti putovanje do Karlovca, Siska, Krapine, Gornje Stubice i Križevaca, odnosno u svih pet priključnih zona integriranoga prijevoza Grada Zagreba. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene