Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije samo za bogate

Isplati li se više imati nakit ili zlatnike? Istražili smo najčešće zablude o zlatu, mogli biste se iznenaditi

Aktualno Galerija +0 Josip Kokanović, operativni direktor tvrtke za distribuciju investicijskog zlata i srebra Galerija 1/1 >>
Je li zlato najsigurniji oblik ulaganja? Isplati li se više imati nakit ili zlatnike? Koliko općenito ima zlata u svijetu? O tim smo pitanjima, ali i mnogim drugim, razgovarali sa stručnjakom za zlato Josipom Kokanovićem.

Da pronađete kilogram zlata, polovina bi se usmjerila u izradu nakita, 400 grama u zlatnike ili poluge, a deset posto u industrijske potrebe. Ovime vidimo njegovu različitu primjenu, no od davnih vremena pa sve do sada zlato je služilo kao podloga različitim valutama.

O najčešćim smo zabludama o zlatu razgovarali s Josipom Kokanovićem, operativnim direktorom tvrtke za distribuciju investicijskog zlata i srebra.

Sve zlato koje postoji stane u tri olimpijska bazena?

To je točno. Na svijetu postoji, ovisi o procjenama, od 180 do 190 tisuća tona zlata. To bi stalo u kocku veličine 20 x 20 x 20 metara ili, ako hoćemo nešto svima poznato, nešto malo manje od tri olimpijska bazena standardnih dimenzija.

Nema sigurnijeg ulaganja od ulaganja u zlato?

Zlato se može kategorizirati kao jedno od najsigurnijih ulaganja jer kroz povijest je vrijednost zlata održana kroz svaku krizu, rat, inflaciju, raspad carstava i država te sve ostale nedaće koje mogu zadesiti svijet.

Zlato je najdugoročniji oblik investicije?

Može se reći da će svi oni koji ulažu na dugoročno bolje proći sa zlatom, nego s bilo kojom papirnom valutom. Što je duži vremenski horizont, ulaganje u zlato postaje isplativije.

Pročitajte i ovo Yetunde Kristina Škorić - 1 INFORMER DONOSI Stručnjakinja otkriva: Koje su najveće zablude o štednji i što je zlatno pravilo - "Sigurno će vam se na kraju isplatiti"

Pročitajte i ovo Andrea Lučić - 3 Zablude o marketingu Stručnjakinja razbila mitove koji su uvriježeni u svijetu biznisa: Je li kupac uvijek u pravu i je li i loša reklama - dobra reklama?

Investicijsko zlato namijenjeno je samo velikim ulagačima?

Ne. To je mit. Postoje investicijske poluge čak od jednog grama i to trenutno košta oko 500 kuna.

Kada su u pitanju investicije, puno je neisplativije kupovati nakit nego poluge?

Tako je. U cijenu nakita uračunat je PDV, za razliku od investicijskog zlata, koji je oslobođen PDV-a i u cijeni nakita uključen je rad zlatara i njihova visoka marža. U investicijskoj poluzi jako je malena marža jer ga izrađuju velike talionice, koje proizvode zlato u vrijednosti od nekoliko milijardi eura godišnje.

Da je zlato valuta, bilo bi najjača valuta?

Zlato je stoljećima i bilo valuta i bilo je puno stabilnije od bilo koje danas postojeće papirne valute, tako se i danas može reći da svi oni koji posjeduju zlato, bolje prolaze od bilo koje papirne valute i tako će biti i u budućnosti.

Pročitajte i ovo Biserka Cvijetanović, financijska savjetnica Za mnoge tabu tema Je li uvjet sreće i vode li kartice u dug? Istražili smo koje su najčešće zablude o novcu

Pročitajte i ovo Jedina videoteka u Zagrebu - 5 Koronavirus im pomrsio račune Zavirili smo u jedinu videoteku u Zagrebu koja radi i broji čak 22.000 članova: "Ne damo se, borimo se iz dana u dan"

Za ulaganje u zlato potrebno je biti bogat?

Ne nužno. Postoje i mali zlatnici i male poluge u vrijednosti do 500 kuna i to je praktički dostupno svima.

Bijelo zlato nekvalitetnije je od žutog?

Ne nužno. Bijelo zlato zapravo ne postoji. U bijelom zlatu zapravo ima jednako zlata kao i u žutom s tim da je u klasičnom žutom zlatu onaj ostatak koji nije zlato najčešće bakar, dok je u bijelom zlatu to ili srebro ili platina ili nikal ili neki drugi bjelkasti metal koji bijelom zlatu daje karakterističnu bijelu boju, ali kvaliteta je najčešće ista.

Koje je zlatno pravilo?

Treba ga kupovati na dugi rok i treba zlato uspoređivati sa štednjom, a ne s rizičnim ulaganjima kao što su dionice, fondovi ili čak kriptovalute.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene