Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SEZONA KREĆE

Sezonski posao u Hrvatskoj - odlična ponuda ili prilika za iskorištavanje radne snage? Provjerili smo što o tome misle građani

Aktualno Galerija +0 Konobar, ilustracija Galerija 1/1 >>
U vremenima kada se dio poslovnog sektora nije otvorio ili se suočava s posljedicama virusne pandemije, teško je računati na uspješnu turističku sezonu, uz kvalitetne radnike. Provjerili smo kakva je ponuda poslova u sezoni , ali i imaju li Hrvati želju za ovakvom vrstom zaposlenja.

Sezonski posao u Hrvatskoj – odlična ponuda ili prilika za iskorištavanje radne snage? Mišljenja su različita! No, upravo ovih dana na internetu iskaču ponude koji nude izvrsne radne uvjete i minimalnu neto plaću od 5000 kuna, uz, naravno, odličan smještaj i tople obroke. Ima li posla dovoljno, ali i interesa građana, provjerili smo u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

''Gledajući potražnju za radnicima, u prva četiri mjeseca ove godine traženo je nešto više od osam tisuća radnika za rad u sezoni, i to u sektoru pružanja smještaja pripreme i usluživanja hrane i pića. Gledajući podatke u odnosu na prošlu godinu na isto razdoblje, nešto je veći broj, oko pet stotina radnika više traženo u istom razdoblju na ovu godinu u odnosu na prošlu'', otkrila je Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja za Sektor tržišta rada i zapošljavanja.

Ove sezone najtraženija zanimanja su kuhari, konobari, barmeni, sobarice, spremačice, čistačice, recepcioneri i prodavači.

''Oko dvije tisuće naših nezaposlenih je zaposleno u tom sektoru. Znači počela su zapošljavanja, a očekujemo i u narednom periodu da će biti još zapošljavanja iz evidencije'', dodaje Hrga.

Pročitajte i ovo Turistički letak SLOBODNO PREKO GRANICA Uskoro digitalne zelene putovnice: Hrvati već počeli uplaćivati aranžmane za inozemstvo, pogledajte koje su destinacije najpopularnije

Hrvatskom je zavodu za zapošljavanje u cilju da se zaposli čim više domaćih radnika, ali po potrebi isti će se i uvoziti.

''Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine ima niz aktivnosti u svom redovnom poslovanju, kao prvo mi anketiramo sve naše zapošljive i nezaposlene djelatnike koji žele raditi u sezoni. Ove godine ih je zainteresirano oko 14 tisuća. Isto tako ih motiviramo na našim savjetovanjima o mogućnostima, a isto tako i kroz naše obrazovne aktivnosti koje su usmjerene kroz stjecanje znanja i vještina za rad u sezoni, odnosno obrazujemo naše nezaposlene. Tako možemo reći da ove godine u planu imamo 1500 naših nezaposlenih za osposobiti, odnosno obrazovati, za potrebe rada u turizmu'', kaže Ruža Hrga.

Što kažu građani?

No, kako je uistinu raditi u sezoni, pitali smo građane Zagreba koji su podijeljena mišljenja, ali i iskustava.

''Nisam se raspitala još kakva je situacija ove godine, ali znam da je plaća prošle sezone bila dovoljno velika pogotovo u odnosu na nesezonu'', kaže Lucija.
Ena smatra da nedostaje sezonskih radnika. ''A i koliko sam se ja informirala i koliko sam vidjela na iskustvima drugih, ima čak i dobrih ponuda. Mislim da se da naći nešto isplativo'', rekla je.

''Prije četiri, pet godina sam radio u jednom renomiranom lokalu na sezoni. Bilo je vrhunski! Dobra plaća. Poslodavac je plaćao smještaj i hranu. Mislim nikad bolje nije bilo'', otkriva Luka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Važno je znati Poslodavac od vas tijekom sezone traži da radite više? Provjerili smo smije li to, ali i na što posebno trebate pripaziti

Ima i onih s ne tako dobrim iskustvima. ''Iako sam čula za druge ljude da su za vrijeme sezone zaradili puno novca, ja nisam imala takvo iskustvo, jer radilo se šest dana u tjednu, a i sedmi si opet trebao biti dostupan. A ni taj novac nije bio neki'', ispričala je Lucija.

Popuštanjem epidemioloških mjera i procijepljenošću stanovništva počinje i turistička sezona, a samim time je započeo i proces zapošljavanja. Za sve one koji još uvijek traže posao najvažnije je pripremiti kvalitetan životopis, a pri samom razgovoru za posao ne zaboraviti komunicirati i očekivanja, ali i uvjete koje poslodavac nudi, kako se ne bi iznenadili po dolasku na odredište.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene