Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napravite računicu

Jeste li u minusu? Sve što morate znati o dopuštenom prekoračenju i zamkama koje krije

Koliko Hrvati koriste minus na računu (Foto: Informer)
Koliko Hrvati koriste minus na računu (Foto: Informer) Informer
Aktualno Galerija +0 Koliko Hrvati koriste minus na računu (Foto: Informer) Galerija 1/1 >>
U Hrvatskoj je trenutačno nezaposleno oko 120 tisuća ljudi. Vremenska je razlika između Zagreba i New Yorka šest sati. Ove je godine stota obljetnica HNK Cibalije iz Vinkovaca. Svi su ovi podatci nevažni, ako se emotivno ili osobno ne tiču vas.

Da smo pitali koliki je novčani iznos vašeg dopuštenog prekoračenja na bankovnome računu bilo bi nepristojno, ali vama itekako važno. Zato smo građane samo upitali jesu li u nedopuštenom prekoračenju. Polazimo s pretpostavkom da nisu svi iskreni.

Pročitajte i ovo Hrvatska narodna banka PRIOPĆENJE HNB-A Hrvati se baš jako vole zaduživati, najviše su se uzimali gotovinski krediti Slika nije dostupna "Potrošači svjesni rizika" Europska središnja banka diže ključne kamatne stope: Hrvatski bankari objasnili što nas očekuje

Od 30 do 50 tisuća kuna. Toliki je iznos maksimalnog prekoračenja u bankama. Zanimljivo je kako on nije fiksan, ovisi o primanjima.

''Najčešće se radi o tri plaće klijenata i do maksimalnih nekakvih iznosa do nekih 40 tisuća kuna'', rekao je Hrvoje Travnikar iz društva za kreditno posredovanje i konzalting.

Prije nekoliko se tjedana pojavila vijest da neke banke od prvoga lipnja smanjuju dopušteni minus na tekućem računu. Na kraju se pokazalo kako je to lažna vijest i uzbuna koja se odgodila zbog nepažnje jedne banke. Međutim, ako doista dođe do takve situacije.

''Ukoliko banka ukida klijentu dopušteno prekoračenje mora obavijestiti klijenta mjesec dana ranije. Isto tako ne može mu, kao prije što je nekada bilo, skinuti dopušteno prekoračenje i odjedanput traži naplatu. Nego ukoliko ne može podmiriti odmah mora mu to rasporediti na rok od 12 mjeseci'', pojašnjava Travnikar.

Tada, teoretski, osoba može zatražiti nekakav drugi proizvod poput gotovinskoga kredita, pa na taj način otplatiti dugovanje. No, to se dogodi ako je kreditno sposoban.

Što najčešće nije. Minus, kako kolokvijalno nazivamo dopušteno prekoračenje, najčešće se ukida kada osoba ostane bez primanja. Ne znamo koja će banka nezaposlenima odobriti kredit.

''Građani koriste taj minus prilično često. Zapravo bi ga trebali koristiti rijetko za nekakve kratkoročne situacije da premoste neke stvari. Dosta klijenata kod nas to koristi kao dugoročna rješenja umjesto gotovinskih kredita što se trenutačno ne isplati'', rekao je Travnikar.

Kamate na gotovinske kredite posljednjih su godina pale. ''Građani bi trebali biti svjesni koliko košta biti u dopuštenom prekoračenju. Ukoliko to koriste za neke dugoročne namjene to zna koštati 30 do 50 posto više nego da su tu dugoročnu potrebu gotovinskim kreditom'', rekao je Travnikar.

Naravno, najbolje je uopće ne biti u minusu, no budimo realni. Tu smo gdje jesmo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene