Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto su šutjeli?

Incident u Afganistanu koji je MORH prešutio: "To nije bio napad na naše vojnike, nitko nije ozlijeđen"

Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL
Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL
Aktualno Galerija +0 Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL Galerija 1/1 >>
Ministarstvo obrane nije izvijestilo javnost o lanjskom incidentu u sklopu misije u Kabulu u kojem su se nalazili hrvatski vojnici.

MORH je objavio detalje incidenta tek nakon upita Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje

U ljeto 2018. oštećeno je vozilo u kojem su se nalazila tri hrvatska pripadnika specijalnih snaga.

''Pri povratku s redovne obučne aktivnosti, bojnog gađanja na strelištu na vojnom poligonu koji koriste i savezničke snage, vozilo s našim vojnicima je naišlo na nepoznatu zaostalu improviziranu eksplozivnu napravu'', odgovorilo je Ministarstvo.

Navode da nije bila riječ o napadu na pripadnike Oružanih snaga RH te da nije bilo ozlijeđenih, već je "na prednjem dijelu vozila nastala znatna materijalna šteta".  

"U ovoj konkretnoj situaciji nitko od pripadnika nije bio ozlijeđen niti ranjen, nije bila riječ o napadu i s obzirom na složenost sigurnosne situacije u Afganistanu, prirode misije i radi statusa snaga u području provedbe misije, nije postojala nužnost za priopćavanje, čijim objavljivanjem bi se otvorila mogućnost da se sigurnost pripadnika specijalne postrojbe i daljnje obavljanje zadaća dovedu u pitanje. Nalazi su pokazali da nije bila riječ o napadu niti su pripadnici kontingenta bili meta, poduzete su sve potrebne mjere i radnje u cilju zaštite pripadnika i pripadnici kontingenta su koristili sve mjere i procedure zaštite snaga, te su nakon događaja poduzeli sve propisane zaštitne mjere sukladno važećim procedurama. Nakon navedenog događaja pripadnici su ostali u misiji i nastavili s obavljanjem redovnih zadaća", poručuju iz MORH-a.

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene