Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

'U sljedećim mjesecima mora pokazati da je predsjednica, da nije ničija produžena ruka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislav Bago je za Dnevnik Nove TV analizirao nedjeljnu inauguraciju nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Mislav Bago pratio je inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović. U nastavku teksta pročitajte njegovu analizu današnje prisege. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Pola milijuna kuna 'Trošak za inauguraciju predsjednice mora platiti Vlada'

U svom inauguracijskom govoru izabrana predsjednica je nastupila s retorikom drugačijom od one iz kampanje. Kako se tumače njezine poruke?

'To je predsjednički govor. Jedno je kampanja, a drugo je kada preuzmete dužnost, pogotovo kada preuzmete dužnost temeljem Ustava, gdje morate surađivati s Vladom bez obzira što je suprotne političke opcije.

To je jedan odmjeren, predsjednički govor koji nije u ni jednom dijelu izazivao konflikte. Dapače, svu retoriku kritičnu prema Banskim dvorima i prema Vladi Zorana Milanovića danas nismo mogli čuti.

Katastrofičarske izjave u kampanji danas su izostale. Ali je pozvala na zajedništvo, čak je predsjednica naglasila da i te razlike koje postoje, i na političkoj sceni i u ovoj zemlji, trebaju biti neka snaga hrvatskog društva.

Rekao bih da je pružila ruku suradnje, ona će morati surađivati s Vladom Zorana Milanovića, ako ništa još ovih godinu dana do izbora. Predsjednica će imati te ustavne ovlasti, pogotovo na kraju godine kada će se raspisivati parlamentarni izbori pa potom i kada će se formirati nova vlada. Tada nastupa i njezina politička mudrost i državnička odgovornost jer će morati davati mandat za sastav vlade jednoj ili drugoj političkoj opciji.

U svakom smislu, manje prošlosti, manje neke idelogije, više okrenuta budućnosti - to je ono što bi se moglo naglasiti iz govora, prvog govora predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji je, mnogi kažu, bio dobar i ona je s današnjim govorom imala dobar politički početak.'

Pred izabranom predsjednicom sada je i prvi politički izazov - suradnja s Vladom.

'To je njezin veliki politički test. Ona je došla iz HDZ-a, stranke koja želi doći na vlast, i bilo je mnogo pitanja hoće li ona zapravo na Pantovčaku biti produžena ruka Tomislava Karamarka. A ona u godinu dana ili bolje da kažem u sljedećim mjesecima mora pokazati da je ona predsjednica, da nije ničija produžena ruka, u ovom slučaju HDZ-a. Da mora raditi temeljem Ustava i zakona, pokušati sa strane staviti ono čemu je ona pripadala skoro cijeli politički vijek, a to je HDZ.

Ona je u kampanji naglašavala kako želi sazivati sjednice Vlade. Zoran Milanović je politički vrlo lukavo odmah nakon njezina izbora rekao da su joj vrata Banskih dvora otvorena i da što se njega i njegove Vlade tiče ona može dolaziti na Vladu. I to je zapravo test - kako i na koji način će se ta sjednica Vlade sazvati, hoće li se sazvati

Mate Granić dao je naznačiti njezine prve poteze. A prvi potez će, čini se, biti jedno pismo Zoranu Milanoviću. Ali, čini se, ne pismo konflikta, nego pismo te neke nove suradnje koju predsjednica nudi Banskim dvorima.'

Kolinda Grabar Kitarović je prisegnula, ali još uvijek nije predsjednica.

'Tako je, Hrvatsku i dalje predsatavlja i vodi Ivo Josipović. Točnije do 19. veljače, točno u ponoć Kolinda Grabar Kitarović postaje predsjednica, preuzima tih dvadesetak ustavnih ovlasti i ona će zapravo moći konzumirati taj svoj predsjednički petogodišnji mandat. Ona će i sad nekoliko dana praktički i dalje biti na Pantovčaku, ali u vili Prekrižje.

19.-og se priprema jedna mala skromna ceremonija preuzimanja te dužnosti u uredu predsjednika na Pantovčaku. Tada se predsjednik Josipović oprašta od svog petogodišnjeg mandata.

Svečanost na Markovo trgu je gotova. Razrušila se scena na kojoj je prisegnula Kolinda Grabar Kitarović. Sve će se ukloniti i politički centar moći, što se tiče predsjednice, seli se na Pantovčak.

Pratit ćemo kako će izgledati suradnja između predsjednice i Vlade Zorana Milanovića u ovoj izbornoj godini.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene