Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje identiteta

'Ja sam trans osoba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da vas netko pita tko ste, što biste mu odgovorili? Rekli ime i prezime, čime se bavite, odakle ste, što volite… Sve to čini vas jedinstvenima među više od sedam milijardi ljudi koliko ih u ovom trenutku živi na Zemlji. Sve to čini vaš identitet, a ovo je priča o njemu, razlici zbog koje smo svi posebni.

„Ja sam trans osoba“, otvoreno i bez skrivanja pred našim je kamerama o svom identitetu progovorio Noa. Tko je on zaista, nikada nije sumnjao, no ono o čemu priča stručno se ipak zove poremećajem rodnog identiteta. Bio je muškarac zarobljen u tijelu žene punih 35 godina. A sve zbog navale hormona u trudnoći koji su doveli do toga da se Noa rodio kao djevojčica, a u biti je dječak. No u njegovoj putovnici još uvijek piše drukčije. Žensko ime i ženski spol za koje kaže da su tek jedna faza u životu. Unatrag godinu dana ionako ga više nitko ne zove starim imenom. Nešto manje traje njegova hormonalna terapija koja će mu konačno pomoći da svoje unutarnje ja uskladi sa svojim fizičkim identitetom jer vlastito tijelo nikada nije doživljavao kao žensko. Bilo je njegovo, kaže, ali mu nije odgovaralo. Ipak, za Nou ne postoji prije i poslije jer smatra da je ostao isti.

Ono što nas svakako čini posebnima i u najvećem dijelu gradi identitet, naša su sjećanja. Zamislite samo da ih nemate? Tko biste bili bez njih? Odgovor na to pitanje svakim danom živi gospođa Maja Gabor. Sa suprugom Šimom u braku je 41 godinu. Posljednje četiri uz njih je još netko. Šimina bolest. Alzheimer. Zbog nje više na fotografijama ne prepoznaje svoju djecu, sebe i suprugu iz mladih dana. Kako bolest napreduje, njegovo pamćenje sve više slabi, a Šimin identitet postaje nešto o čemu se govori u prošlom vremenu. „Njega više nema“, tužno nam priznaje Maja. Liječnici kažu da mu je dobro i da ne pati, ali što se točno događa u njegovoj glavi, nitko ne zna.

Pročitajte i ovo Ilustracija REZULTATI ISTRAŽIVANJA Kao Jugoslaveni: Vrlo mali broj građana Unije se nacionalno smatra Europljanima Slika nije dostupna u bolnici je Poznajete li ovu osobu? Zagrebačka policija moli pomoć u identificiranju teško ozlijeđenog muškarca

>> Biste li na ulici zagrlili potpunog neznanca?

A što kada u istom tijelu živi više ljudi, više različitih identiteta? Fenomen podvojenih ličnosti u stručnoj se literaturi naziva disocijativnim poremećajem. Priča o dr. Jekyllu i mr. Hydeu savršen je predložak za filmske scenarije, no kako kaže psihijatar Domagoj Vidović višestruki identiteti više su mit nego stvarnost. Ekstremno su rijetki ako uopće i postoje. No trudnoće s jednojajčanim blizancima puno su češće. Jedna od 250 njih. Braća Nenad i Neven Žugaj identični su blizanci. Olimpijci u hrvanju, kolege na istom fakultetu, časnici u hrvatskoj vojsci... Isti odgoj, isti interesi, isti životni ciljevi. No drukčiji identiteti.

„Ja se nikad ni nisam smatrao nikako drugačije nego jedan jedinstveni. Ja imam svoje ime i prezime, imam svoj JMBG. Jest da je mala razlika u tom JMBG-u, ali ipak je razlika,“ sa smiješkom nam govori Neven.

Identitet nas određuje i odgovara na pitanje tko sam. Gospođa Maja i njezin suprug Šimo pomogli su nam da vam ispričamo kako je to kada ga polako gubite… Braća Žugaj kako kada ga skoro u potpunosti dijelite s nekim... A Noa koji je iskreno, otvoreno i javno progovorio o tome što njega kao transrodnu osobu čini posebnom pokazao je kako je to kada identitet podrazumijeva hrabrost, ali i daje inspiraciju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene