Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda generalima

I lijevi i desni složni: Presuda je sramotna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političari bili oni lijevi ili desni složni su u jednom - presuda generalima je sramotna!

Zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić izjavio je da njegova stranka ne priznaje osuđujuću hašku presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču kao sudionicima udruženog zločinačkog pothvata, jer presudu smatra sramotnom, a odgovornom za nju smatra 'izdajničko i slugansko' ponašanje hrvatske politike od 2000. godine naovamo.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna Nastavljaju do daljnjega Bebić primio branitelje koji štrajkaju glađu zbog haških presuda

>> Skup potpore pretvorio se u veliki prosvjed

>> 'Ponosan sam što sam bio dio tog zločinačkog pothvata'

'Hrvatska politika od 2000. na ovamo je izdajnička, sluganska, i ona je svojim nedjelovanjem, svojim sluganskim i poltronskim mentalitetom dobrim dijelom doprinijela ovakvoj presudi. Što će naša djeca, naši unuci, hoće li Hrvatska biti država utemeljena na zločinu, da je prvi hrvatski predsjednik vođa zločinače orgaizacije', pita se Grubišić.

'Tražimo hitno ostavku, trenutačnu ostavku hrvatske Vlade', bio je još konkretniji njegov stranački kolega Vladimir Šišljagić.

Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova za temeljnu policiju, Joško Morić, izrazio je veliko razočaranje presudom posebice jer, kako kaže, kao sudionik događaja zna da generali Gotovina i Markač nisu počinili kaznena djela za koja su nepravomoćno osuđeni. 'To je presuda hrvatskoj državi', ocijenio je, pak, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković na središnjem zagrebačkom trgu nakon prosvjeda branitelja, pozvavši na dostojanstvo, razum i zajedništvo. Borković, poznatiji kao Mladi Jastreb, smatra da su u presudi vidljive političke konotacije i da je riječ o pokušaju legalizacije tzv. krajine kao legalne tvorevine unutar Hrvatske te svojevrsnoj nagradi Srbiji za gubitak Kosova.

Predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić izjavio je kako je 'zgrožen haaškim presudama koje generalima Gotovini i Markaču na teret stavljaju strašne optužbe'.Optužbe da su i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, nekadašnji ministar obrane Gojko Šušak te pokojni general Zvonimir Červenko bili zajedno u zločinačkom pothvatu znače zapravo da je Hrvatska osuđena kao zločinačka organizacija i da je stvorena na zločinu, ustvrdio je Đakić.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova i svjedok obrane u Haagu Mate Granić osuđujuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ocijenio je 'sramotnom i donesenom bez ikakvih valjanih dokaza kojom su presuđeni za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu.

Svjedok haaškog suda, nekadašnji pomoćnik zapovjednika ATJ Lučko, Željko Sačić šokiran je haaškom presudom za generale Gotovinu i Markača i smatra to još jednom tragedijom hrvatskog naroda, dok pozdravlja oslobađajuću presudu za generala Čermaka. 'Sve kvalifikacije u optužnici su apsolutno neprihvatljive i prepune neistina i treba ih se pokušati pobiti, pravni temelj za to trebaju biti odluka Ustavnog suda o tome da je Oluja legitimna vojna akcija kao i saborske deklaracije o Oluji i Domovinskom ratu', kaže Sačić.

HSP je osuo paljbu po svim dosadašnjim Vladama koje su surađivale s Hagom. Kažu da su svi naivno vjerovali u pravedne presude. Zato traže hitno raspisivanje izbora. 'Mora se snositi politička odgovornost za politiku koja se dosad provodila sa haškim sudom', kazao je predsjednik HSP-a Daniel Srb.

Miomir Žužul, svjedok obrane na suđenju hrvatskim generalima rekao je da je ovo tek prvo poluvrijeme i da iskustvo pokazuje da su u drugostupanjskoj presudi mogući Kao i ogromna većina građana Hrvatske razočaran sam presudom ali, iskreno, nisam iznenađen Miomir Žužul drastični zaokreti. 'Kao i ogromna većina građana Hrvatske razočaran sam presudom ali, iskreno, nisam iznenađen. Iz dosadašnjeg iskustva može se lako zaključiti da su u drugostupanjskoj presudi mogući drastični preokereti, rekao je bivši ministar vanjskih poslova Žužul. Smatra da se Republika Hrvatska, sva njezina tijela, odvjetnički timovi i obitelji osuđenih generala, kojima je sada najteže, trebaju postaviti kao da je ovo doista prvo poluvrijeme.

Hebrang: Očito su bile dvije Oluje

Predsjednica Demokratskog centra Vesna Škare Ožbolt, koja je u Haagu bila svjedok obrane hrvatskih generala, šokirana je visinom kazne i obrazloženjem presude o postojanju udruženog zločinačkog pothvata. 'Ova presuda ne stvara osjećaj pravde, no nema predaje jer predstoji nastavak pravne bitke. Očekujem da će obrane u žalbenom postupku uspjeti srušiti tu tezu koja ne stoji', kazala je Škare Ožbolt koja je 1995. u vrijeme akcije Oluja bila pomoćnica predstojnika ureda tadašnjeg predsjednika Republike Franje Tuđmana, zadužena za pregovore s pobunjenim Srbima.

Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang, istaknuo je da u akciji Oluja, u kojoj je on sudjelovao, nije bilo protjerivanja, ni rušenja. Bio sam sudionik 'Oluje', ali sada vidim da su bile dvije 'Oluje', ona u kojoj smo mi bili, u toj Oluji nije bilo protjerivanja', izjavio je Hebrang u Hrvatskom saboru. Dodao je da je bio u Kninu 6. kolovoza (1995.), te da nijedna kuća nije bila srušena. 'Zapovijed predsjednika Tuđmana bila je sačuvati civile, ne treba mi prazna hrvatska zemlja', kazao je.

'Suđeno je Domovinskom ratu, izjavio je predsjednik HSS-a Josip Friščić. 'Zasigurno se ni jedan hrvatski rodoljub ne može složiti da je ono što je najsvjetliji dio Domovinskog rata, Oluja, kroz ovu presudu suđena kao udruženi zločinački pothvat', izjavio je Friščić te dodao: 'Generali, za njih možemo reći, nakon što smo slušali iščitavanje presude, oni su žrtve'. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić rekao je da je riječ o političkoj presudi Domovinskom ratu i legitimnim akcijama kojima je izborena sloboda i nezavisnost Hrvatske, naglasivši da generali Ante Gotovina i Mladen Markač, unatoč osuđujućoj presudi, nisu zločinci. 'Ponosan sam što sam bio u redovima Franje Tuđmana i ako Franjo Tuđman snosi odgovornost, spreman sam je snositi i ja u punoj mjeri. Dosta je više ovog što se čini Hrvatskoj', kazao je Bebić.

Ministar zdravstva Darko Milinović kratko je kazao: 'Predsjednica Vlade je rekla sve. Osjećam se grozno'.

HSLS krivi Stjepana Mesića

'Ovo je imanentno politička presuda našem Domovinskom ratu, našim oslobodilačkim akcijama. Poštujemo pravni sustav, ali ako u jednoj presudi nema ni jednog pozivanja na obranu, samo na argumentaciju tužiteljstva, onda je rezultat upravo prvenstveno politička presuda. Predsjednik Tuđman je vodio naš narod u najtežim okolnostima borbe za nezavisnost, Kao sukrivce u ovom postupku vidimo djelovanje bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića te pasivnost u djelovanju svih vlada Republike Hrvatske od 2000. godine do danas' Darinko Kosot bio sam njegov suputnik i suradnik i ponosan sam na to i danas. Mi ne smijemo tu pokleknuti duhom, moramo ustrajati u našoj argumentaciji, u našoj snažnoj potpori generalima jer ni Gotovina ni Markač nisu nikakvi zločinci, oni su predvodili legitimnu, legalnu osloboditeljsku operaciju Oluja', izjavio je Bebić novinarima u Saboru.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je da HSLS nikada neće prihvatiti presudu o udruženom zločinačkom pothvatu te da je ona dokaz da je Haaški sud politički sud i da u međunarodnom pravu postoje različiti kriteriji za velike i male narode. 'Presuda haaškog suda jest presuda hrvatskoj državi. Stoga tražimo od Vlade RH da nas kao građane zaštiti te da učini sve da u žalbenom postupku ospori presudu radi naše djece, radi budućih generacija. Kao sukrivce u ovom postupku vidimo djelovanje bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića te pasivnost u djelovanju svih vlada Republike Hrvatske od 2000. godine do danas', naglasio je Kosor na konferenciji za novinare. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene