Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domaće vs. uvozne

Počinje sezona mnogima omiljenih jagoda: Donosimo kako odabrati onu najbolju

Aktualno Galerija Jagode, ilustracija (Foto: AFP) Jagode, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp Jagode (Foto: Dnevnik.hr) Jagode (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jagode - 1 Jagode - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jagode - 2 Galerija 1/4 >>
U sezoni jagoda svi će uskoro moći uživati kako treba. Njihovu kvalitetu na tržnicama i u trgovinama provjeravaju i inspektori. Kako prepoznati dobru jagodu i koja je razlika domaćih i uvoznih, pokazat će vam naša ekipa.

"Nekada su samo gore lijepe, a dolje trule, pa okrenem košaricu da vidim kakve su odozdo i onda kupim", objašnjava svoju metodu Milica iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna odluka EU će uvesti carine na uvoz ruskog žita Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji

Nino nam se požalio kako je jednom kupio jagode koje su bile pljesnive. 

Da se takve situacije ne bi ponavljale, na teren izlazi inspekcija. Ispravna jagoda trebala bi biti svježa, zdrava, bez vidljivih oštećenja i štetnika, ali mora imati i zelenu čašku. Sama ambalaža mora imati istaknut naziv proizvoda, zemlju podrijetla, adresu osobe koja robu pakira, ali i klasu proizvoda.

Ove godine jagodama vrijeme ne ide na ruku. U prodaji su uglavnom one uvezene, a odnedavno i vrgoračke. Prodavači nam govore kako građani uvijek traže domaće, a tako kupci mogu pomoći i svojim ljudima koji ih proizvode. Kupcima ne smeta ni nešto viša cijena, a vrgorački proizvođači lako objašnjavaju prednosti svojih plodova.

"Domaće na polici stoje nekoliko dana i moraju se brzo potrošiti. Uvozne traju i do deset dana, ali su tretirane svakakvim sredstvima“, tvrde. Ipak, prošle smo godine uvezli više od tri milijuna, a izvezli tek oko 150 tisuća eura svježih jagoda.

"Kada mi startamo s našom berbom, tada viškovi, odnosno krajevi berbe s tržišta Italije, Španjolske i Grčke dolaze u trgovačke centre u Hrvatskoj po dampinškim cijenama i tako ruše naš proizvod", objašnjava proizvođač Milan Franić.

No uskoro bi u prodaji trebalo biti sve više domaćih jagoda. Očekuje se urod od dvije tisuće tona.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene