Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer i oporba složni

Odluka o skandalu na imotskom karnevalu se čeka, a unutar HDZ-a sukob mišljenja: Kovač pozvao Plenkovića da povuče kandidaturu

Lutke gore
Lutke gore DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Miro Kovač Miro Kovač Foto: DNEVNIK.hr Lutke gore Lutke gore Foto: DNEVNIK.hr Cvijeće i svijeće za spaljenu obitelj Cvijeće i svijeće za spaljenu obitelj Foto: DNEVNIK.hr Milorad Pupovac Milorad Pupovac Foto: DNEVNIK.hr +2 Hrvoje Zekanović Galerija 1/7 >>
I dalje pristižu reakcije na spaljivanje lutke istospolnog para s djetetom u Imotskom. Osudom su reagirali članovi saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. No, i dalje ima onih kojima je u pitanju tek satira, ali i onih koji cijeli skandal koriste u dnevnopolitičke svrhe.

Još uvijek nije poznato hoće li paljenje lutke istospolnog para s djetetom na karnevalu u Imotskom imati sudski epilog zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu potvrdilo nam je da su zaprimili kaznene prijave, no da odluku u ovom predmetu još nisu donijeli.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Da paljenje simbola ranjivih skupina stanovništva nije u duhu pokladnih običaja smatraju u saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

„Spaljivanje i slanje te vrste poruke prema pripadnicima ranjivih populacija nije u najboljoj tradiciji karnevala, niti je nešto što doprinosi na bilo koji način onome što Ustav i zakoni u RH znače, a to je zaštita ranjive grupacije“, istaknuo je Milorad Pupovac.

Suverenisti su pak uvjerenja da je u pitanju tek satira, i da pripadnici, kako ga nazivaju, lijevo liberalnog totalitarizma vrše pritisak na pravosuđe. „Ovdje se ne radi o napadu na manjine, ovdje se radi isključivo o ukazivanju na problem usvajanja djece, odnosno udomljavanja djece od strane istospolnih parova“, tvrdi Hrvoje Zekanović.

Skandal u Imotskom koristi se i u kampanji za predsjednika HDZ-a. Izazivač Andreja Plenkovića tvrdi da premijer ima stavove bliže SDP-u. „Vrijednosti nisu kompatibilne i nisu u skladu s vrijednostima većine birača i članova HDZ-a, što se vidjelo i jučer po reakciji na satiru u Imotskom. To su dvostruka mjerila i mnogi ljudi su u HDZ-u zbog toga razočarani“, rekao je Miro Kovač.

Zbog toga poziva Plenkovića da povuče kandidaturu. „Evo baš sam o tome razmišljao“, odgovorio mu je Plenković. Za razliku od vladajućih, u oporbi tvrde da su po ovom pitanju složni.

„Nema mjesta diskriminaciji ni po vjerskoj, ni po nacionalnoj, ni po seksualnoj osnovi. Jedno je s jedne strane humora, ali drugo je govor mržnje. Te dvije stvari treba potpuno odijeliti“, jasno je istaknuo Davor Bernardić.

Srećom, s maškarama smo za ovu godinu gotovi u ponoć. Tko zna što bismo još pod izlikom karnevala čuli i vidjeli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene