Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo

HSP: Tražimo hitne mjere za održanje poljoprivrede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske stranke prava Daniel Srb izjavio je u Osijeku kako će stranka vladi u otvorenom pismu zatražiti da donese hitne mjere za pomoć i održanje hrvatske poljoprivrede.

U pismu, koje je novinarima podijeljeno na tiskovnoj konferenciji, uz ostalo se traži isplata novca za kapitalna ulaganja iz 2008. i 2009. u cijelosti najkasnije do kraja ožujka te isplata obećanih poticaja iz 2008. i 2009. HSP također traži beskamatno kreditiranje proljetne sjetve preko poslovnih banaka ili vladinim subvencioniranjem kamata. Srb je izrazio nezadovoljstvo smanjenjem proračunskog novca za poticaje i potpore, ocijenivši stanje u poljoprivredi neprihvatljivim, o čemu govore i najave prosvjeda poljoprivrednika koji, smatra on, drukčije ne mogu podsjetiti Vladu na dana obećanja. Ustvrdio je da prosvjedi poljoprivrednika, koji se ponavljaju svake godine, zbog neisplate sredstava po zakonu o poticajima i potporama, upozoravaju kako u poljoprivredi nešto sustavno nije u redu te je pozvao vladu da napokon sustavno uredi stanje u toj gospodarskoj grani.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Ilustracija Tko će biti novi vlasnici? Vrhunac velike bitke za Fortenovine tvrtke: Dnevnik Nove TV doznaje tko su ponuđači, u igri i dva snažna domaća igrača

Predsjednik HSP-ova povjerenstva za poljoprivredu Zvonimir Šimić ocijenio je kako su izravni krivci za takvo stanje u poljoprivredi bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić i HSS. Pozvao je sadašnjeg ministra Petra Čobankovića da seljacima prizna kako ne može riješiti pitanje proljetne sjetve bez intervencije vlade i Hrvatske narodne banke. Srb je najavio kako će HSP u subotu, 27. veljače, u Zagrebu održati konvenciju na kojoj će predstaviti program koji je, kako je rekao, primjeren trenutku u kojem se Hrvatska nalazi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene