Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarska suradnja

Hrvatskoj i Srbiji posao je ispred politike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveće hrvatske tvrtke već su dugo zarađuju u Srbiji. No, i one srbijanske sada polako otvaraju hrvatska vrata.

 Prošle je godine u Zagrebu otvoren ured privredene komore Srbije. Njezin direktor kaže da su srbijanski gospodarstvenici itekako zainteresirani sa investiranje u Hrvatsku. No, upozorava da Hrvatska još uvijek nije najsretnija zemlja za ulagače.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

'Tu će Hrvatska morati poraditi na tome da postane privlačnija. S druge strane, Srbija je vrlo zanimljiva investitorima i u usporedbi sa Hrvatskom ima nekoliko prednosti. Od cijene rada, od izdvajanja, s druge strane od stimulacija koje država sama daje investitorima', rekao je Drenislav Žekić.

>> Dačić: Sastanak s Milanovićem poseban i važan, ali nije povijesni

Zbog povoljnih uvjeta čak 250 hrvatskih tvrtki trenutno radi u Srbiji. Istovremeno, u Hrvatskoj trenutno posluje tek 10-ak srbijanskih tvrtki. Ukupna robna razmjena se stalno povećava i u prošloj godini iznosila je 933 milijuna dolara. S tim da Hrvatska puno više izvozi u Srbiju nego o Srbija u Hrvatsku. Hrvatska gospodarska komora svoje urede u Beogradu ima već 12 godina. Smatraju da su odnosi dvije zemalja u biznisu jako pozitivni.

'Mi smo ipak bili i dio jednog jedinstvenog tržišta ranije tvrtke se dobro poznaju i razumiju čak u zadnje vrijeme nismo primili nikakve pritužbe od hrvatskih tvrtki na poslovanje u Srbiji', rekla je Sunčica Skupnjak Kapić iz HGK.

U srbijanskoj komori upozoravaju da politika može poboljšati gospodarske odnose ali ih i otežati. No, bez obzira na diplomatske odnose, posao je definitivno bio prvi način suradnje nakon rata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene