Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"NEMA ČAROBNIH FORMULA"

Stručnjaci reagirali zbog zabrinjavajućeg trenda: "Ovo se ne smije koristiti za liječenje debljine"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko društvo za debljinu reagiralo je na liječenje debljine pomoću lijekova, među kojima je i mršavljenje pomoću injekcija koje suzbijaju osjećaj gladi.

Hrvatsko društvo za debljinu ove je godine objavilo Hrvatske smjernice za liječenje debljine u odraslih osoba u kojem piše kako se svaki građanin treba boriti protiv debljine.

"Sukladno smjernicama, debljina se liječi promjenom životnih navika, što uključuje adekvatnu prehranu, primjerenu tjelesnu aktivnost, a liječnik će odlučiti kada je potrebna i farmakoterapija tj. lijekovi za liječenje debljine ili neka druga endoskopska ili kirurška metoda liječenja", stoji u priopćenju Društva koje su potpisali Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu Hrvatske liječnike komore, i Sanja Klobučar, potpredsjednica Društva.

Pročitajte i ovo Poplave u Hrvatskoj Kostajnici - 2 Vojska na terenu Pred stanovnicima još jedna neprospavana noć, jednu gospođu spašavao HGSS. "Nije normalno kad ti voda ulazi u kuću"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROSLAVA NOVE GODINE Prijatelji životinja pisali gradovima zbog vatrometa: "Svake godine na stotine životinja pretrpi ozljede ili smrt"

"Svaka osoba koja danas živi s debljinom trebala bi se javiti svom liječniku, koji će prvo postaviti dijagnozu prekomjerne tjelesne mase ili debljine, a zatim i započeti individualni proces liječenja sukladno hrvatskim smjernicama. Svaka osoba koja živi s debljinom će u dogovoru sa svojim liječnikom napraviti individualan plan liječenja debljine i kada liječnik odredi, uz promjenu životnih navika, adekvatnu prehranu i tjelesnu aktivnost, u liječenje će se uključiti i registrirani lijekovi za liječenje debljine", dodaju u priopćenju.

Kada se koriste lijekovi?

Iz Hrvatskog društva za debljinu ističu da se lijekovi koriste kada je indeks tjelesne mase veći ili jednak 30 kg/m2 ili kada je indeks tjelesne mase između 27 i 30 kg/m2 uz prisutnost najmanje jedna pridružene bolesti. Istovremeno, postoje i registrirani lijekovi za liječenje šećerne bolesti tipa 2 u Hrvatskoj, no oni se nikako ne smiju koristiti za liječenje drugih bolesti pa tako niti debljine.

"Lijekovi koji se izdaju na recept ne smiju se koristiti bez liječničkog nadzora i liječničke upute. Svi lijekovi koji se svakodnevno koriste u širokoj primjeni imaju svoje indikacije, kontraindikacije, djelovanja i nuspojave. Liječnici su školovani i doživotno se usavršavaju kako bi najbolje odmjerili korist i potencijalni rizik uzimanja bilo kojeg lijeka", ističu iz Društva.

Pročitajte i ovo Ukrajinci slave pobjedu Hrvatske nad Brazilom I oni su oduševljeni VIDEO Ukrajinci poderali grla nakon pobjede Hrvatske: Pogledajte kako vojnici slave rušenje Brazila

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KRAJ GODINE Sabor će izvanredno zasjedati u petak: ''Prije sjednice dobio sam premijerov zahtjev''

Na kraju priopćenja pozivaju građane da lijekove koji se izdaju na recept ne uzimaju sami, već isključivo u dogovoru sa svojim liječnikom.

"Debljina je ozbiljna kronična bolest povezana s više od 190 drugih bolesti i mora se dijagnosticirati i liječiti. U Hrvatskoj postoje registrirani lijekovi za liječenje debljine. Njih propisuju liječnici u sklopu individualnog plana liječenja svake osobe koja živi s debljinom. Ne preporučujemo uzimanje 'čarobnih formula' i traženje 'instant rješenja', već predlažemo da svi građani potraže pomoć kod svog liječnika, educirane osobe za dijagnosticiranje i liječenje debljine", piše u priopćenju.

"Ako znamo da 60 posto hrvatskog stanovništva ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, iznimno je važno da rješavanju ovog velikog zdravstvenog problema pristupamo odgovorno", dodaje se.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene