Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizvjesnost

Hrvatski sabor spreman je za doček 151 izabranog zastupnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S velikom dozom neizvjesnosti zastupnici će u četvrtak prvi put od izbora sjesti u saborske klupe.

Zastupnici koji su već na funkcijama koje su nespojive sa zastupničkom funkcijom do jutros su imali rok staviti svoj mandat u mirovanje i aktivirati zamjenu.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Slika nije dostupna O saborskoj proceduri "Ako će Most inzistirati da se prvo donesu ti zakoni, onda Vlade neće biti još dugo"

Mirko Rašković podnio ostavku i ide u Sabor

Mandatno imunitetno povjerenstvo zaprimilo je 31 takav zahtjev, a između ostalog i zahtjev predsjednika Vlade Zorana Milanovića i njegovih ministara.

'SDP je dao 18 mandata u mirovanje, ispred HNS-a 5 mandata, HDZ sedam i HDSSB jedan mandat', rekla je Gordana Sobol, predsjednica mandatno imunitetnog povjerenstva.

Hrvatski sabor spreman je za doček 151 izabranog zastupnika. Zoran Milanović u četvrtak će još uvijek u funkciji predsjednika Vlade u saborsku fotelju sjesti kao uzvanik, u prvi red pokraj predsjednice Republike. A ona iz Osijeka poručuje da je zajedništvo poput onog koje promovira MOST- moguće.

'Zajedništvo ne znači da svi jednako razmišljate, ali zajedništvo znači da ste se složili u ciljevima', rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Od nove Vlade očekuje da 'poreznim rasterećenjima plaća i tvrtki omogući ubrzano investiranje i zapošljavanje. Nova vlada imat će isto tako odgovornost provesti decentralizaciju'.

Prvi test zajedništva pred zastupnicima koji će sjesti u saborske klupe je izbor predsjednika Sabora. Sve će ovisiti o predloženom kandidatu. Podrži li ga većina, podržat će i HDSSB. Branimir Glavaš međutim poručuje: 'Suočeni smo s jednim mučenjem, maltretiranjem hrvatskog biračkog tijela, i to uistinu ukoliko se sutra ne izabere, ne konstituira hrvatski parlament, ne izabere predsjednik Sabora, HDSSB je bliži opciji za ponovljene izbore'.

U Sabor će doći bivši SDSS-ovac, izabrani zastupnik Mirko Rašković. Zbog saborskog mandata podnio je ostavku na mjesto dožupana šibensko kninskog.

'Jutros sam zaprimio ostavku gospodina Raškovića koja je, naravno, uvjetovana s danom konstituiranja Hrvatskog sabora, odnosno, onda stupa na snagu', kazao je Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

Mirko Rašković na taj način pokušava sjediti na dvije stolice smatra Gordana Sobol, predsjednica mandatno imunitetnog povjerenstva.

'To se jedino može tumačiti tako. Ako bi se desilo da se Sabor ne konstituira, dakle da se ne izabere predsjednik Sabora, gospodin Rašković bi po tome i dalje bio dožupan. Dakle ta ostavka je za mene upitna', kaže Sobol.

Iako se još ne zna gdje će tko sjediti, mjesta za zastupnike su spremna. No ostale prostorije čekaju ishod četvrtka.

Na oznakama saborskih soba još uvijek stoje imena ljudi koji na ovim izborima nisu prošli prag, tako će ostati sve dok Sabor ne bude konstituiran. Osim zastupnika, nove su u Sabornici i kamere koje će zasjedanja Sabora prenositi u visokoj kvaliteti, a možemo se samo nadati da će takve biti i rasprave.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene