Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj pun nepoznanica

Hrvati uhićeni u Zambiji pod konzularnom zaštitom, hrvatski misionar otkriva nove detalje o tamošnjem sustavu

Aktualno Galerija Hrvati pred sucem - 4 Hrvati pred sucem - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati pred sucem - 3 Hrvati pred sucem - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati pred sucem - 2 Hrvati pred sucem - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati pred sucem - 1 Hrvati pred sucem - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Dubravka Marušić Galerija 1/6 >>
Kako će sud u Zambiji odgovoriti na navode zambijskih tužitelja i uhićenih hrvatskih državljana - doznat ćemo, čini se, u utorak. Pod sumnjom su za kazneno djelo pokušaja trgovine djecom

Iz Ureda za useljeništvo Zambije potvrđuju Dnevniku Nove TV: četiri para hrvatskih posvojitelja osumnjičeni za trgovinu djecom prije dva dana su dovedeni na sud, ali odluka je odgođena.

"Predmet je odgođen za utorak, 10. siječnja, jer se čeka odluka Visokog suda koja će biti donesena u ponedjeljak, 9. siječnja, a odnosi se na zahtjev za ispitivanje zakonitosti postupka“, navode iz Ureda za useljeništvo Zambije.

Iščitava se da su hrvatski državljani, a imaju u Zambiji i odvjetnika po službenoj dužnosti, sami zatražili preispitivanje postupanja prema njima. Pod stalnom su konzularnom zaštitom, imaju status pritvorenika, odvojeni su muškarci od žena. Djeca su smještena u centru socijalne skrbi, doznaje Josipa Krajinović u Ministarstvu vanjskih poslova.

Kao misionar koji svakog ljeta posjećuje Zambiju i pomaže djeci posljednjih 6 godina je Marino Ninčević. Pohvaljuje centar socijalne skrbi te države i objašnjava:

"Posebno prema strancima, zambijske vlasti se odnose poštujući sve zakone tako da mislim da nisu ugroženi", smatra don Marino Ninčević.

Hrvati pred sucem - 4 dr.sc. don Marino Ninčević Foto: DNEVNIK.hr

Bio je, kaže posrednik između nekoliko posvojiteljskih obitelji iz Hrvatske i socijalnih službi u Zambiji dok se zbog korone nije moglo ući u Demokratsku Republiku Kongo.

"Mogu kazati da su te socijalne službe doista odradile profesionalno svoj posao. Socijalne službe su u to vrijeme zajedno s roditeljima koji daju djecu na posvajanje, dovele djecu u Zambiju. Socijalne službe iz Zambije su bile nazočne kod preuzimanja posvojitelja djece. Pregledali su se svi papiri i vidjelo se je li sve po zakonu. Kad se utvrdilo da je sve po zakonu djeca su s posvojiteljima bez problema došla u Hrvatsku", dodaje don Ninčević.

Pročitajte i ovo Posvajanje djece u Zambiji - 2 MEĐUNARODNO POSVOJENJE Sa suprugom posvojila djevojčicu iz DR Konga: U Hrvatskoj su na popisu potencijalnih posvojitelja od 2019., nitko ih nije nazvao

Pročitajte i ovo Posvajanje djece iz Konga: Ilustracija - 4 sumnjivo posvajanje Priča sve zamršenija: Što je sve dosad otkriveno u slučaju uhićenih Hrvata u Zambiji

Podsjeća na siromaštvo u kojem žive zambijska djeca, a još je gore u Kongu, pa posvojenja naziva plemenitim činom.

"Prema mojim saznanjima i ovom iskustvu kojeg imam oko posredovanja i povezivanja hrvatskih posvojitelja sa službama u Zambiji, znam da roditelji, posebno majke dovode i daju djecu na posvojenje. Posebno žensku djecu jer su djevojčice veoma ugrožene u DR Kongo", govori.

Problem je što ta afrička država nije potpisnica haške konvencije o međudržavnom posvojenju. Ne vodi se evidencija koliko je posvojene djece iz te države, hrvatski sudovi prihvaćaju sudske odluke o posvojenju iz Demokratske Republike Kongo, a ta država zabranjuje posvojenje strancima - niz je nejasnoća, struka apelira na uređenje sustava, zakonske izmjene.

"Bilo bi dobro provesti detaljnu međuresornu analizu, ponajprije između Ministarstva socijalne politike i pravosuđa, da se vidi koje su to potrebe, gdje sve postoje praznine", smatra Dubravka Marušić iz udruge Adopta.

U Hrvatskoj traje kriminalističko istraživanje. Nastoji se utvrditi jesu li kongoanski dokumenti o posvojenju bili lažirani i zašto su Hrvati u Zambiji pritvoreni više od mjesec dana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene