Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Informacija iz diplomatskih krugova

Hrvatska u Europsku uniju ulazi 1. srpnja 2013?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štefan Füle, povjerenik za proširenje EU, održao je radni doručak sa stalnim predstavnicima zemalja članica.

Tema intenzivne rasprave bila je Hrvatska, a započet je i proces donošenja odluke o kraju pregovora sa Zagrebom. Füle je predstavnike članica izvijestio prije svega o hrvatskom napretku i ispunjavanju mjerila u poglavlju 23, ali i o još preostalim otvorenim poglavljima, piše Deutsche Welle. Štefan Füle naglasio je kako Europska komisija podržava Hrvatsku i što brži završetak pregovora.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Palestinske žene i djeca u južnom gradu Rafahu Sukob ne prestaje Vode se pregovori o primirju u Gazi, ali na terenu se broje mrtvi

Spomenuo je i pozitivne reakcije iz Europe na posljednje pokazatelje, rezultate reformi i ispunjavanja mjerila za zatvaranje nekih vrlo važnih i teških poglavlja.

No, iz diplomatskih se krugova doznaje da je pet zemalja članica izrazilo brigu jer proces završetka pregovora s RH ide prebrzo, posebice oko poglavlja 23. To otvara mogućnost da se pregovori možda ipak zatvore u srpnju, ali postoji šansa da već u ponedjeljak počne rasprava o datumu ulaska Hrvatske u EU ili čak da se on neformalno možda već odredi.

Jutros se takve odluke nisu donosile, no iz navedenog se može zaključiti da je počeo proces usklađivanja pozicija zemalja članica Europske unije o tome može li Hrvatska završiti pregovore do lipnja.

>> O pristupanju EU: U lipnju očekujemo završetak pregovora

>> 'Završetak pregovora s EU bi Hrvatskoj bio veliki dar'

Povjerenica za pravosuđe Reding i još jednom potvrdila da je oduševljena hrvatskim napretkom te da je Hrvatska ispunila sve što je on od hrvatskih vlasti tražila za područje pravosuđa i temeljnih prava. Čeka se još samo još izvješće stručne ekipe Komisije koja je prije desetak dana boravila u Hrvatskoj i prikupila posljednje podatke o tome je li Hrvatska doista zaslužuje završetak pregovora na temelju ostvarenih rezultata i reformi.

Preostalo je samo još izvješće stručne ekipe Komisije koja je prije desetak dana boravila u Hrvatskoj i prikupila posljednje podatke o tome je li Hrvatska doista zaslužuje završetak pregovora na temelju ostvarenih rezultata i reformi. Iz diplomatskih izvora doznaje se da će će Füle u ponedjeljak ministrima vanjskih poslova predložiti kao datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013.godine. To znači da će zemlje članice imati godinu i pol dana vremena za ratifikaciju ugovora o pristupanju Hrvatske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene