Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLENKOVIĆ STIGAO ODVOJENO

Predsjednik i premijer odvojeno na obljetnici Bljeska: "Ovdje se borilo malo ljudi, njima vječna slava i hvala...mi ostali smo bili na Zrinjevcu, u Ženevi"

Aktualno Galerija Hrvatska obilježava 26. godišnjicu Bljeska Hrvatska obilježava 26. godišnjicu Bljeska Foto: DNEVNIK.HR Milanović u Okučanima Milanović u Okučanima Foto: DNEVNIK.HR +0 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković Galerija 1/3 >>
Hrvatska obilježava godišnjicu vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je, prije 26 godina oslobođeno 500 četvornih kilometara okupirane zapadne Slavonije. Državni vrh odaje počast poginulim braniteljima u odvojenim izaslanstvima.

* Hrvatska obilježava godišnjicu vojno-redarstvene akcije Bljesak

* U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

10:31 Premijer Plenković stigao je s izaslanstvom u Okučane, te položio vijenac i zapalio svijeću za poginule branitelje. Potom je dao kratku izjavu.

"Došli smo odati počast onima koji su dali živote za slobodu. Želim zahvaliti svima njima. Želim zahvaliti potpredsjednku Vlade Tomi Medvedu koji je potaknuo izgradnju spomenika u Okučanima. Naša Vlada je donijela jedinstveni Zakon o braniteljima, to činimo s toga što smo uvjereni da je sloboda najvažnija vrijednost", kazao je premijer. 

Na pitanje o sukobu s predsjednikom, premijer je poručio: "Nije trenutak da danas o tome govorim, ali bitno je da smo danas svi tu, za razliku od lani".  

10:04 "Sa velikim ponosom i velikom čašću došao sam ovdje iskazati poštovanje hrvatskim herojima, vojnicima i policajcima koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata. Tom akcijom su slomili kralježnicu Velike Srbije. Akcija je bila briljantna, iskazujem svima zahvalu koji su sudjelovali u operaciji Bljesak, a posebna zahvalnost ide onima koji su dali svoje živote za našu slobodu", kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je, upitan o odnosu premijera i predsjednika, rekao da na današnji dan ne želi komentirati podjele.  

"Danas svi moramo biti zajedno i iskazati zahvalnost onima koji su nas doveli do slobode. Ne bih danas ulazio u nikakve polemike. Prostor za polemike postoji u drugim danima, danas je dan ponosa i slave", izjavio je Jandroković.

"Došli smo iskazati zahvalnost i poštovanje i bitno je da smo danas tu, to je danas najvažnije", istaknuo je Jandroković u kratkoj izjavi nakon polaganja vijenca.  

10:03 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković stigao je u Okučane i položio vijenac i zapalio svijeću za poginule branitelje. 

Hrvatska obilježava 26. godišnjicu Bljeska Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković Foto: DNEVNIK.hr

9:35 Predsjednik Milanović položio je vijenac poginulim braniteljima u pratnji načelnika Glavnog stožera OS RH Roberta Hranja i zapovjednika rodova vojske. Dao je tek kratku izjavu. Pitanja novinara nije bilo. 

"Na današnji dan hrvatski junaci su oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije Maslenica omogućili da se Hrvatska konačno spoji i oslobodi. Bilo je to malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Radilo se o stotinama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, u Ženevi, kadrovskim službama... A ovdje se i u drugim dijelovima Hrvatske borilo malo ljudi, njima vječna slava i hvala. Živjeli", poručio je predsjednik Milanović.

9:27 Predsjednik Milanović stigao je u Okučane. 

9:01 Vijence su položili predstavnici obitelji poginulih branitelja, te predstavnici niza braniteljskih udruga, među njima je bio i Stevo Culej, novi predsjednik Udruge specijalne policije. 

Hrvatska obilježava 26. godišnjicu Bljeska Hrvatska obilježava 26. godišnjicu Bljeska Foto: DNEVNIK.HR

8:58 Kod spomen-obilježja "Kocka vedrine“ (Trg dr. Franje Tuđmana) pročitana su imena poginulih hrvatskih branitelja.  Kadeti MORH-a i MUP-a položili su ruže na kocke spomen-obilježja.

8:55 Obilježavanje vojno-redarstvene akcije (VRO) "Bljesak"  počelo je intoniranjem himne. 

8:30 Predsjednik Zoran Milanović objavio je tko s njim danas ide u Okučane, a protokol je objavio i MORH. Više o tome OVDJE. 

8:25 U Okučane danas idu predsjednik Milanović, premijer Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u odvojenim izaslanstvima. 

Program obilježavanja 

Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provest će se uz sukcesivni dolazak izaslanstava. Protokol sukcesivnog polaganja vijenaca počeo je u 9 sati s razmacima od 30 minuta.

Nakon polaganja vijenaca, predviđene su izjave za medije na platou ispred crkve Sv. Vida.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike RH Zoran Milanović s izaslanstvom položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomenika u 9.30 sati.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskog sabora i položio vijenac u 10 sati.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom položio je vijenac u 10.30 sati.

"Bljeskom" su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene