Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaradila prijavu

Hrvatica vrijeđala rendžere i tražila prijevoz zrakom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska planinarka se šest dana nije htjela pješice spustiti s Mount McKinleya, već je tražila prijevoz zrakom.

Šest se dana na Mount McKinleyu na Aljasci planinarka iz Hrvatske nadmudrivala s rendžerima i dragovoljcima Nacionalnog parka Denali zahtijevajući da je s planine spusti helikopter, izvijestio je list Anchorage Daily News. Planinarka se nalazila na 4300 metara bez primjetne ozljede ili bolesti, ali je ustrajala na tomu da ne želi sići pješice s planine te da joj se osigura prijevoz zrakom. Rendžeri su bili spremni učiniti gotovo sve, osim transporta zrakom, kako bi joj pomogli da siđe, piše list, no na kraju je planinarka pobijedila na nezadovoljstvo rendžera, piše list. Kada je Jadranka Luca Mrđen zrakom transportirana s planine u posebnom helikopteru za let na velikim visinama i stigla u mjesto Talkeetnu, rendžeri su je dočekali prijavom za ometanje rada agencije i stvaranje opasne situacije a takav se prekršaj, po upravi parka, može kazniti novčanom globom do 5000 dolara i šest mjeseci zatvora.

Pročitajte i ovo Kuća na Aljasci urušila se u nabujalu rijeku Kaos zbog poplava VIDEO Dron snimio stravičan trenutak na Aljasci: Luksuzna vila urušila se u nabujalu rijeku Potres, Aljaska dubina od 21 km Aljasku pogodio potres od 7,4 Richtera, izdano upozorenje za tsunami

'Kada sam joj to dao, rekla je da sam veliki mamlaz', rekao je John Leonard, rendžer odgovoran za planinarski program u Nacionalnom parku Denali. 'Ona je napustila zemlju i koliko znam nije platila', rekao je Leonard, navodi list. Nakon niza bezuspješnih pokušaja rendžera i dragovoljaca da nagovore planinarku da uz njihovu pomoć siđe s planine, Jadranka Luca Mrđen spuštena je helikopterom iz logora na 4300 metara u logor u podnožju koji se nalazi na 2000 metara visine, piše list navodeći da nije uspio stupiti u kontakt s hrvatskom planinarkom kako bi čuo i njenu stranu priče.

List piše da je cijeli slučaj trajao šest dana te da je hrvatskoj planinarki bio osiguran šator, hrana i piće, zdravstveni pregled, angažirani lokalni vodiči da joj pomognu u silasku a pomoć u silasku nudile su joj i druge skupine planinara. Rendžeri nacionalnog parka Denali izjavili su da se nikada do sada nisu susreli s tjelesno zdravim planinarom koji se na svojim nogama popeo na planinu ali se odbio spustiti. 'Ljudi se prestraše i ne žele sići, ali smo u stanju raditi s njima. To je bila osoba koja je odbijala ići jer to nije željela', ustvrdio je Leonard. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene