Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U srcu sezone

Nema dogovora sindikata s upravom CA, radnici kreću u štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ništa od dogovora sindikata i uprave Croatia Airinesa. Sindikati i Uprava sjeli su za stol uoči najavljenog štrajka, no nije postignut nikakav dogovor.

Štrajk je najavljen za ovu srijedu, 8. kolovoza. Sindikat ORCA, podsjetimo, štrajk je prvi put najavio početkom travnja, ali je od njega odustao nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Pročitajte i ovo Pjesmom u štrajk, ilustracija - 1 Što će biti s plaćama? VIDEO Štrajkaši ministru otpjevali bećarac: "Blago tebi, Malenica, brate, ne kupuješ hranu ti na rate" Prosvjetari krenuli prema Markovu trgu (Video: Dnevnik.hr) - 1 štrajkaju 22 dana Sindikati objavili gdje će se štrajkati u srijedu te poručili: "U srijedu i četvrtak smo na Markovu trgu"

Uprava Croatia Airlinesa je reagirajući na najavu štrajka, čije je trajanje predviđeno do ispunjenja traženih zahtjeva, upozorila da će gubici za kompaniju po svakom danu štrajka iznositi do 800.000 eura te da kompanija nema financijske mogućnosti izdvojiti dodatno gotovo 53 milijuna kuna na godinu koliko iznose sindikalni zahtjevi.

Podsjetimo, iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP) i Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) u petak su izvijestili kako piloti, stjuardese i aviomehaničari ovaj tjedan kreću u štrajk jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem.

"Nakon sastanka održanog s premijerom Andrejem Plenkovićem 6. srpnja, postignut je dogovor uz obećanje premijera da će se ubrzo stvoriti potrebni uvjeti, a prvenstveno postavljanje nove i kompetentne Uprave u punom mandatu kako bi nakon skoro 20 mjeseci konačno potpisali kolektivni ugovor koji je temelj svih civiliziranih zapadnih aviokompanija, gdje spada i Croatia Airlines", poručili su sindikati i podsjetili da su tada odlučili odgoditi početak štrajka.

"Na našu veliku žalost, premijer nije ispunio svoju stranu dogovora te smo primorani ponovno najaviti štrajk 8. kolovoza s početkom u 6 sati ujutro", najavili su.

Uprava Croatia Airlinesa (CA) u petak je upozorila da će štrajk koji je sindikat ORCA najavio za sredinu idućeg tjedna uzrokovati gubitke do 800.000 eura po svakom danu štrajka te pozvala sindikate i zaposlene na "duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku".

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u petak kako najava štrajka u Croatia Airlinesu nije dobra i samo može nanijeti štetu te apelirao da sindikat i Uprava sjednu za stol te pokušaju naći rješenje. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene