Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lipanj 2015. godine

HNS i Vrbanović osuđeni zbog svastike na Poljudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvršni predsjednik i odgovorna osoba Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović nepravomoćno je osuđen na splitskom Prekršajnom sudu na novčanu kaznu od pet tisuća kuna, dok je Savez kao pravna osoba i organizator sportskog natjecanja kažnjen sa 50 tisuća kuna zbog svastike koja je "osvanula" na travnjaku Poljuda prije početka odigravanja utakmice između Hrvatske i Italije u lipnju 2015. godine.

Sudac Stipe Roso je u obrazloženju presude, koja je donesena zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, kazao da su Vrbanović i Savez osuđeni jer prije utakmice nisu poduzeli mjere pregleda sportskog objekta i travnjaka, a istovremeno su oslobođeni krivnje da nisu poduzeli odgovarajuće mjere radi sprječavanja suzbijanja nereda i nasilja.

Pročitajte i ovo VAR Uvjerljiv odgovor Mislite li da je suđenje u HNL-u pristrano? Evo kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna Još nema odgovora Ukinuta presuda Vrbanoviću i HNS-u zbog svastike na Poljudu, slučaj uskoro ide u zastaru

Presuda je donesena zato što HNS i Vrbanović nisu pretražili sportski objekt i uočili kukasti križ na travnjaku, a sramotni kukasti križ je primjećen tek tijekom prvog poluvremena.

Zbog tog je izgreda UEFA sa 100 tisuća eura kaznila HNS, potom oduzimanjem boda u kvalifikacijama za Euro, a dvije su utakmice odigrane pred praznim tribinama.

Policija još uvijek traga za počiniteljem ili više njih i iako su imali snimku na kojoj se djelomično vidjela osoba koja preskače ogradu na stadionu počinitelji još uvijek nisu poznati.

Inače, prema Zakonu o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima kazna za taj prekršaj za fizičku osobu može se izreći u rasponu od pet do 50 tisuća kuna, dok za pravnu osobu novčana kazna iznosi 50 do 250 tisuća kuna. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene