Obavijesti Video Pretražite Navigacija
samo obećanja

Analiza Mislava Bage: "Premijer Plenković je kralj kupovine vremena"

Premijer Andrej Plenković ovim si je dogovorom kupio vrijeme i osigurao se da ne bude on taj koji je protiv učitelja. HNS je pak dobio obećanja, ali ne i garanciju da će se dogovor provesti.

HDZ i HNS postigli su dogovor o plaćama u prosvjeti, no pitanje je gdje će taj novac naći jer je ministar Zdravko  Marić jučer u Dnevniku Nove TV kazao kako je proračun zaključen, a s najavljenim povećanjem osnovice plaće nitko nije zadovoljan.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek HDZ-ova ministrica Obuljen Koržinek: "Razgovori o formiranju nove Vlade tek počinju" Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Premijer Andrej Plenković je "kralj" kupovine vremena jer si je ovim potezom osigurao kratki time out. U politici je važna percepcija, a on je osigurao da ne bude taj koji je protiv učitelja.

Kada bi HNS izašao iz te koalicije, Andrej Plenković bi kao strateškog partnera imao Milana Bandića, osobu koja u ovom trenutku ima potvrđene dvije optužnice. Zasigurno ni njemu, ni vrhu HDZ-a to nije lijepo.

S druge strane HNS kao borac za prava učitelja je dobio obećanja, ali HNS nema nikakve garancije da će se isplatiti ta dva postotna boda na koeficijente 1. srpnja. HNS-u izbori sad ne bi odgovarali, rejting im nije dobar, oporba ih ne želi. Svi su kupili vrijeme do 1. srpnja, a u to vrijeme iduće godine već ćemo biti u izbornoj godini i ostaje pitanje kako i na koji način će Vlada uopće funkcionirati. Imat ćemo tehičku Vladu koja neće smjeti preuzimati nikakve financijske ob aveze pa ni povećavati koeficijente .

U ovoj zemlji za puno manje zahtjevan posao potrebne su godine. Ovo je posao koji su sve vlade gurale pod tepih, nisu se htjele zamjeriti državnoj administraciji, pa postoji bojazan da ni ovo neće riješiti za šest mjeseci. Hrvatska 1. siječnja preuzima predsjedanje Europskom unijom i svi ministri će biti fokusirani na to, a paralelno će biti fokusirani na predizbornu kampanju, a treći važan faktor je da ovom zemljom vlada HDZ u kojem su unutarstranački izbori.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene