Obavijesti Video Pretražite Navigacija
okupilo se vodstvo

Šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović: "Potpora HDZ-a Predsjednici istinska je, tu nema figa u džepu"

Mislav Bago i Ivan Anušić (Foto: Dnevnik Nove TV)
Mislav Bago i Ivan Anušić (Foto: Dnevnik Nove TV) Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Mislav Bago i Ivan Anušić (Foto: Dnevnik Nove TV) Mislav Bago i Ivan Anušić (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV Ivan Anušić, osječko-baranjski župan (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Anušić, osječko-baranjski župan (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Vodstvo Hrvatske demokratske zajednice okupilo se u Zagrebu kako bi se dogovorili kako će odraditi kampanju za predsjedničke izbore. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sutra bi trebala i službeno najaviti da ulazi u utrku po drugi mandat.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković okupio je stranačko vodstvo kako bi dogovorili strategiju stranke ususret predsjedničkim izborima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sutra objavljuje da i formalno ulazi u utrku za drugi mandat.

Prije početka sjednice naš novinar Mislav Bago pitao je vodeće HDZ-ovce zašto ne dostavljaju dokumentaciju koju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Helsinki od njih tražilo. Podsjetimo, predsjednica tog povjerenstva, Nataša Novaković, gostujući u Dnevniku Nove TV, ustvrdila je kako nedostavljanjem dokumentacije HDZ radi presedan.

"U postupku koje vodi Povjerenstvo mi držimo da to nije posao Povjerenstva, da premašuje svoje ovlasti", odgovorio je Branko Bačić na pitanje zašto ne daju dokumente.

Ispred sjedišta Hrvatske demokratske zajednice javio se reporter Mislav Bago, koji je o kampanji predsjednice razgovarao sa šefom njenog stožera, Ivanom Anušićem, osječko-baranjskim županom.

Napokon će u srijedu biti sunce i Predsjednica će objaviti da ulazi u utrku za drugi mandat. Zašto još nemamo program?

Nema ni plana da program bude sada. Nije tako niti rečeno. Program je nešto što će biti na jednom posebnom predstavljanju kad će biti pozvana i javnost i mediji, gdje će se program i strategija i sve ono što će se raditi biti predstavljeno.

Ne čini li se vama to neozbiljnim? Idete u drugi petogodišnji mandat... Gospodin Škoro je recimo rekao "želim veće ovlasti", gospodin Milanović želi biti predsjednik s karakterom, mi zapravo ne znamo što to Predsjednica želi ponuditi za drugi mandat.

Nije neozbiljno, nije zakašnjeno. Mislim da svi ovi koje ste naveli su rekli određene smjernice svojih programa koje žele. Ni oni nisu svoje programe do kraja izložili javnosti. Isto tako, smjernice onoga što će raditi Kolinda Grabar-Kitarović u idućih pet godina će biti sutra rečeno na objavi njene kandidature. Nakon toga idemo redom kako je bio i hodogram i svih prijašnjih kampanja, a i budućih. Tada ćemo ići na predstavljanje.

Bit će kandidatkinja HDZ-a. Brine li vas što će imati samo potporu HDZ-a? Prije pet godina je to bila velika koalicija...

Naravno da računamo na podrušku svih drugih.

Mislim na stranke.

Stranke koje će dati podršku, a neke stranke će dati u vrlo brzoj budućnosti, to ćete znati kad bude ta stranka to objavila.

Koalicijski partner ili?

Kad bude ta stranka odlučila napraviti tu objavu za medije, tada ćete znati. To je prva stvar. Druga stvar je, kad govorimo o vanstranačkoj podršci, na to, naravno, i računamo. Ni jedan kandidat ne može ako ga podržava samo jedna, dvije ili pet stranaka. Znači postoje ljudi u Hrvatskoj, koji su politički potpuno neopredjeljeni, koje ne zanima ni lijevo ni desno, nego ih zanima kandidat koji radi svoj posao kvalitetno i dobro što radi Kolinda Grabar-Kitarović.

To ćemo vidjeti na izborima u prosincu, ali Predsjednici se često prigovara da voli politički šarati, da malo ode desno, malo lijevo, ovisno o prigodi, govori tim ljudima što žele čuti. Gdje je ona zapravo, gdje bi vi nju smjestili? Desni centar? Centar? Desnica po potrebi?

Kolinda Grabar-Kitarović je svakako kandidat desnog centra, centra i svih onih na neki način državotvornih, domoljubnih opcija koji Hrvatsku doživljavaju kao svoju državu. Nemojmo govoriti da je predsjednica imala šaranje od lijevog do desnog.

U Primorje dođe i kaže da je ponosna na svog nona i na anifašistički pokret, onda ode u Argentinu i tamo priča Hrvatima da su tu našli svoju sreću, demokraciju i slobodu. Mislim, nek' se dogovori onda koji dio joj se sviđa.

Slažem se da je potrebno u određenim okolnostima na određeni način pristupiti određenoj publici o kojoj razgovarate, ali Kolinda Grabar-Kitarović do sada nije ni u jednom trenutku šarala politički, niti imala eskapade u lijevo ili u ekstra desno. Ona je predsjednica koja predstavlja sve hrvatske državljane koji žive u Republici Hrvatskoj i kao takva se mora ponašati. Njen posao nije da predstavlja samo jednu političku opciju, nego ljude koji žive u Republici Hrvatskoj.

I dobit će potporu HDZ-a. Mislite li da je to istinska potpora ili će biti puno figa u džepu?

Neće biti nikakve fige u džepu, istinska je potpora. Potpora je već data bila i plebicitno i na Skupštini u proljeće ove godine. Već je tada data na neki način podrška i članstva. Nedavno je na Predsjedništvu data potpora i mislim da tu nema nikakvih problema. Kad govorimo o figi u džepu, ne znam odakle su spinovi koje na neki način pokušavaju kontinuirano u javni prostor staviti da će određeni dio HDZ-ovaca biti protiv. Imali smo priče za neke, već su se neki javno očitovali da to nije tako i da to apsolutno ne stoji.

Tko je veća opasnost, Zoran Milanović, Škoro ili ona sama sebi?

Najveća opasnost nije nitko od njih koje ste naveli. Mi gledamo ono što je ključno, a to je da sve ankete pokazuju da u prvom i drugom krugu Kolinda Grabar-Kitarović pobjeđuje bilo kojeg suparnika koji će se naći s njome u drugom krugu.

I takvog se ne boji?

Zašto bi se bojala bilo koga?

Budući da ćete voditi njezin stožer, a građani su vas birali da budete osječko-baranjski župan, koji će biti vaš status? Građani vas plaćaju da rješavate njihove probleme tamo, a vodit ćete kampanju Predsjednici.

Ja sam župan koji ima dva zamjenika, imam pravo na godišnji odmor koji ću iskoristiti dok ću jedno vrijeme biti uz Predsjednicu. To nije sada ovo vrijeme, to je vrijeme kad krene službena kampanja. Nisam plaćen za ovo što radim kao član stožera, kao voditelj stožera i svi poslovi koji se vode u Osječko-baranjskoj županiji rade se kvalitetno i ne zaostaju te se čak otvaraju novi projekti. Možete provjeriti klikom na web stranicu Osječko-baranjske županije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene