Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pooštravanje kontrole

Čekanja na graničnim prijelazima: "Ove će mjere znatno utjecati na život sviju nas"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sustavnih graničnih kontrola koja se provode od petka na svim graničnim prijelazima zabilježena su čekanja, ponegdje i višesatna, kao i kolone, posebice sa Slovenijom, pa se vozačima savjetuje da prije polaska provjere svoje dokumente i stanje u prometu na graničnim prijelazima, izvijestio je u subotu Hrvatski autoklub (HAK).

HAK također savjetuje vozačima da izbjegnu putovanje tijekom vikenda kada će zbog pojačanog prometa i gužve biti veće, te da budu strpljivi i slijede upute granične policije.

Pročitajte i ovo Iločki most Nakon pregleda Most u Iloku ponovo pušten u promet, ali uz ograničenja Teretni brod udario u most kod Iloka Policija upozorava Brod udario u nosivi stup mosta i obustavio promet na graničnom prijelazu Ilok: U Dunav iscurilo 1000 tona umjetnog gnojiva

Na sljedećim graničnim prijelazima očekuju se danas duža čekanja (više od 30 min): Goričan; Mursko Središće; Dubrava Križovljanska; Otok Virje; Cvetlin; Macelj; Razvor; Lupinjak; Bregana; Bregana naselje (mala Bregana); Jurovski Brod; Maljevac; Pasjak; Rupa; Požane; Kaštel; Plovanija.

Pojačan je promet teretnih vozila na GP-ima: Bregana, Macelj, Pasjak i Rupa u oba smjera.

Promet osobnih vozila povremeno je pojačan i na prijelazima: Stara Gradiška i Slavonski Brod u oba smjera.

Sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama Europske unije, uključujući i nad građanima Europske unije na snazi je od 7. travnja. Više informacija možete naći na stranici: http://www.hak.hr/vijest/672/pojacane-granicne-kontrole-04-2017.

Gradonačelnik Umaga: Pooštren nadzor granice izaziva brojne teškoće

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese, potaknut uvođenjem pooštrenog nadzora na graničnim prijelazima, poslao je u subotu pismo Vladi RH u kojem je izrazio zabrinutost jer će, kako navodi, mjere pooštrenog nadzora izazvati brojne teškoće stanovnicima Umaga, ali i cijele Istarske županije i Hrvatske, posebno vezano za turističku djelatnost.

Sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama Europske unije, uključujući i nad građanima EU, na snazi je od jučer, 7. travnja. Pooštrene kontrole uvedene zbog sigurnosnih razloga i pojačane prijetnje terorizma i drugih kriminalnih aktivnosti, već su jučer izazvale višesatna čekanja na hrvatskim graničnim prijelazima i duge kolone vozila.

"Najosjetljiviji će biti cjelokupni gospodarski sustav koji uvelike ovisi o turističkom prometu. Svjesni smo da je podizanje razine sigurnosnih mjera potrebno, no ne možemo se oteti dojmu da Republika Hrvatska, kao punopravna članica Europske unije te značajna turistička destinacija, nije analizirala i procijenila sve učinke takvih mjera te poduzela alternativne mogućnosti zadržavanja sigurnosti uz nesmetani protok ljudi", naveo je Bassanese.

Umaški gradonačelnik procjenjuje da će pooštreni nadzor na granicama i dugotrajno čekanje na prelazak odvratiti turiste koji u Hrvatsku stižu osobnim automobilima i koji su najbrojniji gosti u ljetnoj sezoni.

Negativni učinak, smatra on, će se odraziti i na ostale sektore osim turizma koje svoje poslovanje temelje na izvozu i uvozu te obavljanju cestovnog prometa a posljedice rigoroznije kontrole osjetit će i hrvatski građani koji kao prekogranični radnici, ili pak učenici i studenti, dnevno putuju za Italiju i Sloveniju.

"Ukratko, ove će mjere znatno utjecati na život sviju nas, ali će neminovno utjecati i na životni standard, gospodarstvo i razvoj", poručio je Vili Bassanese koji je zatražio aktivnu podršku premijera Andreja Plenkovića kako bi hrvatska Vlada i nadležna ministarstva, žurno i u što kraćem roku riješile problem.

U suprotnom, dodao je, "posljedice će osjetiti cjelokupno gospodarstvo Hrvatske, a predstojeći uskršnji blagdani bit će najbolji pokazatelj". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene