Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako raste broj zaraženih...

Gužve na granicama: Pitali smo turiste odlaze li zbog uvođenja karantene ili zato što im je godišnji gotov, evo što su nam rekli

Turisti počinju odlaziti - 1
Turisti počinju odlaziti - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Turisti počinju odlaziti - 1 Turisti počinju odlaziti - 1 Foto: DNEVNIK.hr Turisti počinju odlaziti - 2 Turisti počinju odlaziti - 2 Foto: DNEVNIK.hr Turisti počinju odlaziti - 3 Turisti počinju odlaziti - 3 Foto: DNEVNIK.hr Turisti počinju odlaziti - 4 Turisti počinju odlaziti - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Turisti počinju odlaziti - 5 Galerija 1/6 >>
Nova pravila europskih zemalja i porast broja zaraženih u Hrvatskoj izazvao je i gužve na granicama. Na izlazak iz Hrvatske čekalo se do sat i pol. No, ipak ima i onih koji na našu obalu tek dolaze.

Od ranog jutra gužva se stvarala na izlazu iz Hrvatske na Istarskom Kaštelu, ali i na Rupi, Kvarnerskoj granici sa Slovenijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najvjerojatnije do 10 siječnja Od 20. prosinca ulazak u susjednu državu samo uz negativni PCR test Domišljatost hotelijera u pandemiji - 2 Borba za svakog gosta Domaći hotelijeri na domišljate načine privlače turiste: Nude im besplatno testiranje na koronavirus, besplatni trajekt te niz drugih pogodnosti

"Na izlasku iz Hrvatske na graničnim prijelazima sa Slovenijom predvečer je bila manja gužva nego tijekom dana. Zadnji je ovo vikend i prilika slovenskim turistima za odlazak u svoju zemlju bez karantene.

Osjeti se odlazak i na brojkama jer prema podacima ministarstva unutarnjih poslova od jučer u podne do danas u 12 sati iz Hrvatske je izašlo 4354 slovenska državljana. Pada i broj Njemačkih turista, oni su jučer dvije dalmatinske županije stavili na crvenu listu, a u odnosu na jučer, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, danas ih je 4000 manje.

No, oni s kojima smo razgovarali na graničnim prijelazima danas kažu da odmor nisu prekidali već je jednostavno završio i zato se vraćaju", javila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić uživo s graničnog prijelaza Rupa te dodala da su se ipak stvarale gužve i na ulasku u Hrvatsku.

Turiste po povratku kući čeka testiranje i samoizolacija

"Bili smo na otoku Rabu bilo je jako lijepo i nadam se da ćemo se brže pomaknuti naprijed“, rekao je Alex iz Njemačke.

"Tako su nam rekli da moramo ići“, kaže Vanda iz Slovenije koja je planirala ostati do početka rujna.

I dok su neki ovaj petak iskoristili za bijeg pred karantenu, drugi odlaze jer im je godišnji završio.

"Nije zbog korone, isteklo nam vrijeme i idemo nazad“, kaže Sabina iz Slovenije. "Bili smo na Malom Lošinju, Čikat, sretni, sigurni, zadovoljni i još ćemo doći“, dodaje.

A put svojih domova danas su avionima krenuli i Britanci.

"Danas je bilo planirano pet letova za London, imamo jedan dodatan let British-a“, kazao je Pero Bilac, pomoćnik direktora Zračne luke Split. Jer od sutra ih pri povratku čeka 14-dnevna samoizolacija.

"Za nas je važno da kad dođemo kući ne moramo u samoizolaciju 14 dana jer imamo malu djecu“, kaže gost iz Londona te dodaje: "Osjećaj je razočaravajući, ali prva reakcija je bila traženje i rezerviranje leta da možemo kući“.

I Talijani koji se vraćaju s naše obale, znaju što ih čeka kod kuće.

"Već smo se naručili za testiranje na koronavirus kada se vratimo kući u Italiju“, kaže Franco."Naručili smo se, ispunili obrazac i danas ćemo se testirati“ rekla je Germana iz Italije.

I dok se od jučer povratnici u Njemačku iz dvije crvene dalmatinske županije moraju testirati, Josip to nije morao.

"Na Passau ima punkt ili dva gdje se dobrovoljno dođe tamo, može se testirati besplatno, mi to nismo, mi smo produžili dalje“, rekao je Josip Vrapčević iz Njemačke.

A unatoč svemu u Hrvatsku neki tek dolaze.

"Sigurni smo, ne želimo ići na zabave samo želimo provesti vrijeme kod vas uz more“, rekao je Vladislav iz Češke.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, danas je u Hrvatskoj bilo 680.000 gostiju što je 20.000 manje nego jučer.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene