Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPREZA NIKAD DOSTA

Gužve na graničnim prijelazima, nesreće na cestama, opremite se strpljenjem: Na Bajakovu kolona od 14 kilometara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama su Božić i Nova godina. Užurbanost tradicionalno vlada posvuda, pa tako i na prometnicama. Pojačan je promet na graničnim prijelazima i u smjeru mora i istoka, pa iz HAK-a i policije pozivaju na strpljenje i oprez uz onu staru: Polako pa sigurno.

Pojačan je promet na autocesti A3 Bregana - Lipovac u smjeru istoka, pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom na ulazu te Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na izlazu iz zemlje. Pred graničnim prijelazom Bajakovo kolona osobnih i teretnih vozila duga je oko 14 kilometara, a tamo se i najduže čeka, više od sat i pol vremena.

Pojačan je ulazak u Hrvatsku i na graničnim prijelazima Bregana i Macelj, gdje se čeka oko sat vremena, slično kao i na granici s Mađarskom na graničnom prijelazu Duboševica, a na izlazu iz Hrvatske pojačan je promet na graničnom prijelazu Županja Stara Gradiška, naime, pred čvorom Županja je kolona oko jedan kilometar.

Zbog prometne nesreće na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Jakuševec i Kosnica u smjeru Lipovca, vozi se jednim prometnim trakom u koloni uz ograničenje brzine 60 km/h. 

Zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvora Popovača i čvora Kutina (na 94. kilometru) u smjeru Lipovca, vozi se jednim prometnom trakom uz ograničenje brzine 60 km/h. 

Prekinut je promet zbog prometne nesreće na državnoj cesti Benkovac-Smilčić (DC56) kod mjesta Biljane Donje.

Zbog prometne nesreće na Jadranskoj magistrali (DC8) između Makarske i Ploča u mjestu Podgora vozi se jednim trakom, usporeno.

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Lici, Dalmaciji i na sjevernom Jadranu, a smanjena je vidljivost na pojedinim dionicama cesta u unutrašnjosti. HAK vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da imaju svu potrebnu opremu s obzirom na doba godine i vremenske uvjete.

Pročitajte i ovo Božić u svijetu - 2 Proslave diljem svijeta Saonice su naoštrene, sobovi spremni, a dječje želje samo što nisu ostvarene. Djed Mraz kreće na put: ''Sad je vrijeme da brige pretvorimo u obilje dobre volje''
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna blagdanska PROGNOZA Kakvo nas vrijeme očekuje za Božić? Snijega nema na vidiku, stiže ona - božićna ciklona

Podsjetnik na epidemiološke mjere

''Ljudi se vraćaju kući. Moj savjet je da pripreme COVID potvrde, PCR ili antigenske testove i da se oboružaju strpljenjem te da na put kreću odmorni", kao ključni savjet istaknula je šefica smjene PGP-a Macelj Miljenka Kuhta.

Imajući na umu da i dalje vrijede posebne mjere s obzirom na epidemiološku situaciju, putnici koji dolaze iz Europske unije moraju ispuniti epidemiološke uvjete za ulazak u Hrvatsku. Ključno je da moraju imati COVID potvrdu kojom potvrđuju da su cijepljeni ili da su preboljeli koronavirus, ili moraju imati negativni PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati. Iznimke koje postoje odnose se na pogranične i prometne radnike te diplomatsko osoblje i tranzitne putnike. Potonji Hrvatsku moraju napustiti u roku od 12 sati, a ako to ne učine, automatizmom im se određuje nužna epidemiološka mjera samoizolacije.

Živahnost na prometnicama i čekanja na graničnim prijelazima uobičajena su situacija u blagdansko vrijeme, a s obzirom na to da Božić pada u dane vikenda, promet je pojačan još od srijede, 22. prosinca na glavnim cestovnim pravcima, a posebno u smjeru istoka i mora. Na gužve utječu radovi koji su u tijeku na nekima od cestovnih pravaca te prometne nesreće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DAN UOČI BOŽIĆA Znate li što je Badnjak i zašto baš tada kitimo božićno drvce?
Pročitajte i ovo Trgovina, ilustracija - 1 ne čekajte zadnji trenutak Provjerili smo blagdansko radno vrijeme trgovina: Jeste li obavili kupovinu za božićni ručak?

Prometna prognoza

Iz HAK-a poručuju da turisti koji će Božić željeti proslaviti na hrvatskoj obali pojačan promet mogu očekivati u Istri, duž Jadranske magistrale (DC8) i u brodskim lukama. Čekanja može biti na svim graničnim prijelazima, osobito onima sa Slovenijom, Srbijom te Bosnom i Hercegovinom, s kojom od ove godine imamo otvoren i jedan dodatni granični prijelaz preko rijeke Save – Svilaj.
U dolasku i povratku s blagdana ipak se ne očekuju veći problemi na cestama, i to zbog trenutačne epidemiološke situacije s popratnim ograničenjima, ali i povoljne vremenske prognoze za odvijanje cestovnog prometa.

Policija je ranije najavila da će tijekom vikenda, od 24. do 27. prosinca, provoditi akcije ''Alkohol i droge'' te ''Brzina'' s ciljem povećanja sigurnosti na cestama. Alkotestirati će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene