Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UOČI GLASANJA U SABORU

Grbin: ''Vladajući žele staviti šapu na zdravstveni sustav''

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je da će predsjedništvo stranke u srijedu raspravljati o predstojećem saborskom izglasavanju Zakona o sprječavanju sukoba interesa, problemima obnove potresom pogođenih područja te o reformi zdravstvenog sustava na koje, kako tvrdi, vladajući žele staviti šapu.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je istaknuo da je Vlada u saborsku proceduru uputila zakon za kojeg u SPD-u smatraju da će zaustaviti i otežati borbu protiv korupcije.

''Ako se želiš boriti protiv korupcije, onda ne možeš u proceduru puštati propis koji će dovesti do toga da jedno tijelo, koje bi se preventivno trebalo baviti korupcijom i boriti se protiv nje poput Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ostaje bez svojeg najvećeg alata'', ocijenio je.

Grbin je pojasnio da ono što je Povjerenstvo moglo napraviti u slučaju Tomislava Karamarka te analizirati njegove i postupke njegovih suradnika, više neće biti moguće jer HDZ ne želi borbu protiv korupcije.

Šef SPD-a najavio da će Predsjedništvo stranke raspravljati i o obnovi potresom pogođenih dijelova Hrvatske, dodajući da je ismijana najava nabave kišobrana i kemijskih olovaka u trenutku kada se za ljude ne mogu osigurati kuće i kada prijeti opasnost da će Hrvatska izgubiti novac koji ima na raspolaganju iz EU fondova.

''Moramo definirati naš stav, ali isto tako moramo jasno pozvati Vladu RH da se jasno očituje što namjerava napraviti kako bi Hrvatska uspjela iskoristiti ta sredstva na nešto više od kemijskih olovaka i kišobrana te hoćemo li tražiti produljenje roka i na koji način ćemo ubrzati povlačenje tih sredstava. Konačno, moramo razgovarati o kućama'', rekao je.

Grbin je istaknuo da su prošlog tjedna slavodobitno najavljene kuće koje će se izgraditi na Baniji za koje se danas doznaje da nisu u skladu s građevinskim normama.

''Legitimno pitanje koje svatko od nas mora postaviti je li tome razlog isključivo nesposobnost onih koji su se bavili tim programom ili se radi o pogodovanju nekim osobama ili tvrtkama'', kazao je.

Grbin je naglasio da se SDP mora programski redefinirati te da mora početi zauzimati stavove, ne samo o političkim zbivanjima, već stvarati politike za bolju hrvatsku budućnost. Nadodao je da su jednu takvu politiku, reformu teritorijalnog ustroja, prihvatili prije nekoliko mjeseci te da sad idu korak dalje prema raspravi o zdravstvenoj politici.

Ocijenio je kako zdravstvenom sustavu reforma nije dostatna već mu je potrebna potpuna rekonstrukcija. Nije, kaže, problem u milijardama kuna da bi se sanirali dugovi nego u tome što hrvatsko zdravstvo nije okrenuto prema najvažnijem, a to su pacijenti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZJAVA UOČI PREDSJEDNIŠTVA STRANKE SDP će tražiti smjenu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek: "Ako će raditi na način da taji predmete..."
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "mjere stožera su nekonzistentne" Peđa Grbin o testiranju saborskih zastupnika: "Nisam previše sklon da se sami testiraju jer kada sam čuo izjave od nekih - ne mogu im vjerovati"

''U našem programu naglašavamo pitanje bolesti koje su se mogle spriječiti. Hrvatska je na dnu EU kada govorimo o takvim bolestima. Nije to samo pitanje covida nego problem zdravstva otprije'', rekao je istaknuvši da ''vladajući žele staviti šapu na cijeli zdravstveni sustav''.

''Želimo se u programu orijentirati da zdravstvena zaštita bude dostupna svima bez obzira na imovinski status i bez obzira na to gdje žive'', zaključio je Grbin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene