Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROLOM OBLAKA NA TVRĐAVI

Ante Gotovina u kišnom Kninu: "Sretan sam što smo svi zajedno ovdje. Puno je vremena prošlo". Milanović poručio da su ratovi gotovi i da ih je Hrvatska dobila

Govor Ante Gotovine u Kninu
Govor Ante Gotovine u Kninu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatski vojnici u Kninu zbog priprema proslave 25. obljetnice Oluje - 1 Hrvatski vojnici u Kninu zbog priprema proslave 25. obljetnice Oluje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Damir Krstičević, bivši zapovjednik 4. gardijske brigade Damir Krstičević, bivši zapovjednik 4. gardijske brigade Foto: DNEVNIK.hr Ante Gotovina prije govora u Kninu Ante Gotovina prije govora u Kninu Foto: DNEVNIK.hr Govor Ante Gotovine u Kninu Govor Ante Gotovine u Kninu Foto: DNEVNIK.hr +0 Govor predsjednika Zorana Milanovića u Kninu Galerija 1/5 >>
Uoči sutrašnje glavne proslave 25. obljetnice Oluje, predsjednik Zoran Milanović večeras je u Kninu dodijelio odlikovanja generalima HV-a. Na ceremoniji svečani govor održao je Ante Gotovina.

I dan uoči glavne proslave u Kninu je svečano. Predsjednik Zoran Milanović priredio je prijem za ratne zapovjednike koje je i odlikovao na kninskoj tvrđavi. Uoči odlikovanja, govor, dok je nad tvrđavom padala jaka kiša, održao je umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina

Gotovina: "Nije kasno za učiniti dobro"

"Sretan sam što smo svi zajedno u Kninu. Ovdje na ovoj tvrđavi kralja Zvonimira. U predvečerje velike obljetnice koja nas svake godine vraća u ono vrijeme i podsjeća na sve naše ljude", počeo je govor Ante Gotovina i pozdravio sve prisutne.

"Puno je vremena prošlo od završetka rata, ali nikad nije kasno učiniti dobro, učiniti pravedno", poručio je Gotovina i zahvalio institucijama hrvatske države, ali i predsjedniku na odlikovanjima.

"Dragi moji prijatelji. Svojom hrabrošću i nesebičnim zauzimanjem za domovinu u ono, za naš narod sudbonosno vrijeme, zajedništvom svim nas izgradili smo hrvatsku vojsku spremnu i sposobnu obraniti se, okončati nametnuti rat i stvoriti pretpostavke za trajni mir", rekao je Gotovina.

"Čestitam vam na zasluženim odličjima, na visokim državnim priznanjima. Želim vam ugodnu večer. Vidimo se ujutro, na Dan pobjede, branitelja i domovinske zahvalnosti", najavio je general.

Poslije prijema, general Gotovina razgovarao je s reporterkom Nove TV Sanjom Jurišić. Komentirao je dolazak u Knin potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića

"To je optimizam. I to su koraci. Dobri koraci. Vode nas k cilju i zajedništvu. To je dobro", kazao je. 

Milanović: "Ova odlikovanja su naš dug časti"

Nakon njega je govorio predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović.

"Propovjednik u Starom zavjetu kaže da za svaki posao, za svako djelo postoji vrijeme pod nebom. Vrijeme praštanja i vrijeme zamjeranja. Vrijeme sađenja i vrijeme čupanja, vrijeme rata i vrijeme mira. Vrijeme ljubavi i vrijeme mržnje. Za sve postoji vrijeme. 25 godina nakon velike pobjede hrvatske vojske u Domovinskom ratu, vrijeme je da se okupimo i budemo zajedno. I da se još jednom ponovimo koliko su to velike stvari. Koje je mala grupa ljudi, malo dobrih ljudi, učinila i postigla izlažući sebe, svoj život, svoju sigurnost u korist velikog broja ljudi. U korist hrvatske nacije, hrvatske države", rekao je Milanović.

Dodao je i da je ovo prilika za okupljanje, razgovor i ponavljanje da je rat koji je Hrvatska vodila bio nametnut, pravedan, nažalost nužan i neizbježan te da je u njemu nikad, usprkos nekim  posrnućima "nismo pali ili posrnuli u ponor moralne katastrofe".

"To nam se nije dogodilo. I to dijeli velike od malih. Ljude, od neljudi. Bilo je pokušaja da se hrvatski obrambeni rat prikaže kao zločinački pothvat. To srećom nije uspjelo. Hrvatski rat je bio pravedan rat, i kao svaki rat, težak, krvav i ne može ga svako ljudsko biće, svaka ljudska sudbina, svaka obitelj pa ni svaka grupa, gledati istim očima i očekivati da ga svatko na isti način doživljava", rekao je i dodao je velika je stvar što će naše društvo biti šire.

Pročitajte i ovo Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs Sve spremno za proslavu Ljubo Ćesić Rojs iz Knina o Milanovićevim odlikovanjima: "Hvala dragom Bogu da sam i to doživio..."

"Što će se uspjehu Hrvatske na tom europskom putu, na tom putu napretka, prosvjećenosti priključiti i veći broj naših ljudi i građana nego što je do sad bio slučaj. 25 godina nakon rata, moja je čast da odlikujem i hrvatske postrojbe iz BiH. To je naš dug časti. To je jedno malo ljepše građansko 'hvala' i to što to di sada nije učinjeno. ne znači ništa. Nikad za takve stvari nije kasno", rekao je. 

"Danas, 25 godina kasnije, tu smo. Gledamo natrag, ali prije svega gledamo naprijed. Svjesni svih izazova zamki, izazova. Ono šta sa dubokim ljudskim uvjerenjem mogu reći, da su ratovi gotovi. I da je te ratove Hrvatska za jedno dugo razdoblje dobila", rekao je Milanović.

Nakon toga je dodijelio odličja. Predsjednik je uručio odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom umirovljenim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Krstičević: "Bila mi je čast"

Dok se nad Kninom nadvila i prava oluja, uoči prijema reporter Nove TV Andrija Jarak pričao je sa zapovjednikom Četvrte gardijske brigade Damirom Krstičevićem koji je rekao kako su prije 25 godina Četvrta i Sedma brigada vodili jake borbe s pobunjenicima.

Pozdravio je odlikovanje gardijskih brigada, ali i dolazak Borisa Miloševića iz SDSS-a na proslavu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna poruka sunarodnjacima Pupovac: ''Milošević odlazi u Knin da bi stavio križ na mržnju i nesporazume''

"Za mene je bio ponos i čast zapovijedati Četvrtom gardijskom brigadom", zaključio je Krstičević.

Oluja nad Kninom

"Mnoge zanima što će večeras poručiti legendarni zapovjednik. Sjećamo se kad je na Trgu bana Jelačića nakon oslobađajuće presude poručio da je rat završio i da trebamo okrenuti budućnosti. Za pretpostaviti je da će i večeras slati takve poruke", rekao je uoči ceremonije Andrija Jarak, dok se nad kninskom tvrđavom nadvila prava oluja, a cijeli plato sa uzvanicima pretvorio se u bazen.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene