Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trajektno pristanište na Korčuli

Godinu dana tražili tko će zbrinuti 258 kamionskih guma izvučenih iz mora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Točno 258 velikih kamionskih guma od koje neke imaju i više od metar promjera i stotinjak kila izvađeno je još prošle godine iz mora u trajektnom pristaništu Dominče na otoku Korčuli.

Zahvaljujući naporima Ekološko ronilačkog klubu Korčula i njihovim prijateljima te dvadesetak dobrovoljaca ova zahtjevna akcija koja je trajala četri dana uspješno je okončana tončno prije godinu dana. Uz gume ronioci su našli stare akumulatore uljne peči, stare cipele sveukupno dvadesetak vreća otpada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sigurnost na cesti Velika promjena za vozače stupila na snagu: Prijete visoke kazne Suživot s kamionima i prašinom - 4 Kamionski promet Mještanima prekipjelo: "Imam osjećaj da je svakih pet minuta potres, sve se trese, cijela kuća, ormari, prozori, čaše..."

Nakon što je akcija završila pojavio se problem sa odlaganjem guma, jer su gume opasni otpad koji se ne smije odlagati na otočnim odlagalištima otpada na otvorenom, već se po pravilniku o gospodarenju otpadnim gumama moraju odgovarajuće zbrinuti.

Ovlašteni koncesionari koji sakupljaju gume nisu željeli preuzeti gume jer su od strane otkupljivača dobili naputak da ne smiju sakupljati gume koje nisu čiste. Članovi Ekološko ronilačkog kluba nakon dugotrajne potrage za rješenjem problema, (365 dana) kontaktirali su djelatnike Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji su se obvezali osigurati odvoz spomenutih guma.

No kako se bliži turistička sezona a odgovora nije bilo predsjednik ronilačkog kluba gospodina Frano Fabris u pomoć zove članove udruge Zelene stope koji su čuveni po svojim akcijama u kojima su do sada iz nacionalnih parkova i parkova prirode izvukili više od 15 000 olupina i barem toliko guma. Član udruge Jurica Radoš iz firme Acal sirovina sa svojim kaimonom (o svom trošku) došao na Korčulu i konačno pokupio sve gume.

Gume su zvršile na reciklažnm dvorištu, a vrijedna ekipa ronioca i Zelenih stopa krenula u nove radne pobjede. Iako nije Dan planeta zemlje, Svjetski dan zaštite okoliša, Dan kamionskih guma, Dan mora, niti Dan voda ni bilo koji drugi simbolični povod.

Jednostavno se ponašamo u skladu sa starom indijanskom izrekom koja govori da zemlju nismo nasljedili od svojih predaka nego smo je samo posudili od svoje djece.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene