Obavijesti Video Pretražite Navigacija
afera softver

Odbijene žalbe: Žalac i ostali optuženici ostaju u istražnom zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je u utorak žalbe svih okrivljenika na određivanje istražnog zatvora u aferi Softver, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Odlukom suda u pritvoru ostaju bivša ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i vlasnici IT tvrtki.

Pročitajte i ovo Igor Cišper Bivša ministrica Žalac ide u Remetinec: Uhićenima u aferi Softver sudac odredio po 30 dana istražnog zatvora Slika nije dostupna preplaćeni posao Afera Softver: Uhićena Gabrijela Žalac i još tri osobe, među njima i aktualni državni dužnosnik

Protiv njih je Ured europskog tužitelja (EPPO) pokrenuo istragu zbog sumnje da su nezakonitostima s novcem iz EU fondova oštetili EU i RH za 1,8 milijuna eura.

Bivšoj ministrici, nekadašnjem ravnatelju SAFU-a te dvojici poduzetnika odbijena je žalba na prvo određivanje istražnog zatvora od kojega će proteći mjesec dana u petak 10. prosinca, kada će izvanraspravno vijeće ponovno odlučivati o zahtjevu tužiteljstva da se okrivljenicima produlji pritvor za dodatnih dva mjeseca.

Uz to, izvanraspravno vijeće ukinulo je za Petrica prvostupanjsku odluku po kojoj je pritvoren zbog opasnosti od ponavljanja kazenenog djela budući da je u međuvremenu razriješen dužnosti u SAFU-u, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) je podnio kaznenu prijavu EPPO-u protiv Žalac, Petrica i poduzetnika zbog sumnje da su sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske.

Žalac se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem, Petric za zlouporabu položaja i ovlasti, jedan vlasnik tvrtke za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a drugi za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene