Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje javnog mnijenja

Evo gdje je Hrvatska na ljestvici percepcije o korupciji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledna agencija za ispitivanje javnog mnijenja Gallup provela je istraživanje o rasprostranjenosti korupcije u politici i javnoj upravi u zemljama diljem svijeta.

Rezultati istraživanja su pokazali da čak 95 posto građana Tanzanije smatra da su njihovi političari visoko korumpirani što je smješta na sam vrh ljestvice o percepciji korupcije. Slijedi je Kenija sa 93, Grčka s 92 posto te Nigerija i Uganda s 91 posto.

Pri samom vrhu su se našli Kosovo s 90 i Bosna i Hercegovina s 89 posto građana koji vjeruju da je korupcija i njihovoj zemlji na vrlo visokom nivou. Visoki postotak ima i Srbija gdje je čak 84 posto građana odgovorio da su njihovi političari i državna birokracija jako korumpirani. Slijedi je Albanija s 82 posto građana koji misle tako, pokazuju podaci Gallupa.

>> POPIS 'METODA': Ovako to rade KORUMPIRANI liječnici!

U Hrvatskoj 74 posto građana smatra da su njihovi političari visoko korumpirani, u Makedoniji 67 posto, a u Slovenija 76 posto. U Crnoj Gori 50 posto građana vjeruje da postoji korupcija među političarima što je čini najbolje rangiranom zemljom naše regije.

Najniži postotak je zabilježen je u Ruandi , samo pet posto,u Singapuru gdje je 15 posto te Bjelorusiji gdje 36 posto građana vjeruje da su im političari i javna uprava korumpirani.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

U Zemljama gdje je sloboda medija na najvišem nivou, postotak je najveći u Češkoj i to 94 posto. Slijedi Litvanija gdje 90 posto građana smatra da postoji korupcija u državnim strukturama.

Najmanji postotak takvog mišljenja zabilježen je u Švedskoj - 14 posto, Danskoj gdje je 15 posto i u Švicarskoj gdje 23 posto građana vjeruje da su političari i javna uprava korumpirani.

Istraživanje je provedeno tijekom 2012., a obuhvatilo je 129 zemalja svijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene