Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće Svjetske banke

Evo u čemu je Hrvatska dobra, a u čemu loša po uvjetima poslovanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je 89. zemlja svijeta na listi Svjetske banke, kada je riječ o uvjetima ulaganja i poslovanja!

Pala je za jedno mjesto. Lošije od Hrvatske su Srbija i Bosna i Hercegovina, a bolji Makedonija i Kosovo. Na listi Svjetske banke Hrvatska je najlošija članica Europske unije.

Pročitajte i ovo Ivo Milatić - 1 Prešlo svaku mjeru HDZ-ov državni tajnik tulumario u noćnom klubu s investitorima kojima izdaje dozvole! Oporba: "Ovo je sukob interesa" Kako promijeniti banku ZADUŽIVANJE I PREŽIVLJAVANJE Strah od recesije, što je to? U cijeloj Europi pali krediti, samo Hrvati stisnuli gas!

Impresivno, kaže Svjetska banka, no impresivno loše. Činjenica je da je Svjetskoj banci i ovaj kriterij za poslovnu zajednicu izuzetno važan, a činjenica je da je Hrvatska u ovom trenutku 89. na toj ljestvici. Postavlja se pitanje gdje je Hrvatska loša.

Ona je loša u zaštiti ulagača – tu je zauzela 157 mjesto. Dakle, na začelju je što se tiče tog ocjenjivanja. Građevinske dozvole su na 152 mjestu. Kao što znamo, skoro 300 dana se izdaju građevinske dozvole u ovoj zemlji. S druge strane, dostupnost kredita je na 142. mjestu ljestvice i ono posljednje – uknjižba, 106 dana. To sve je problem za investitore, za sve one koji žele ulagati, bilo da se radi o privatnim ili stranim investitorima i ovo su poražavajući podaci. Sve što se tiče promjena u ovoj zemlji je presporo.

>> Hrvatska po uvjetima poslovanja lošija od Kosova!

Napredak počinje u onom dijelu koji je iznimno važan, ali kad vidimo prvi dio, onda je to nikakav ili mali iskorak. Važan napredak je napravljen u e-plaćanju poreza, tu je Hrvatska na 34 mjestu. S druge strane, napredak je izvršenje ugovora, Hrvatska je tu na 49 mjestu svjetske ljestvice. Tvrtke za 10 kuna – sjećamo se tog projekta Vlade i osnivanja tih tvrtki. Tu je napravljen napredak pa se Hrvatska našla na 80. mjestu. Posljednje je rješavanje nelikvidnosti gdje je Hrvatska zauzela 98 mjesto. No, onaj prvi dio ubio je sve ono što je napravljeno na ovom financijskom konsolidiranju i dalje smo iznimno loši i ono najgore- iznimno spori.

San da budemo prvi kao Singapur možemo zaboraviti. Okruženje nam je važno zato što tu izvozimo, zato što tu možemo prodati naše proizvode, možemo biti kako – tako konkurentni. Dakle, mi smo na 89. mjestu, a u jugoistočnoj Europi od nas je bolja Crna Gora i to dvostruko, Slovenija koja je zauzela 53. Mjesto, Kosovo koje je na 86. mjestu, Bugarska s 58. mjestom te Rumunjska koja je zauzela 73. Mjesto. Lošija od nas je Albanija koja se našla na 90. mjestu, Srbija na 93., a Bosna i Hercegovina na 131. mjestu.

Ono što je poražavajuća činjenica je da kod nas to traje iznimno dugo. U godinama krize, ovakve se odluke donose u tjednima, neki kažu i satima, a kod nas neki zakoni za koje se kaže da će nas izvući iz krize, donose godinu dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene