Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prijedlog EU

Objava rata alkoholu: Hoće li Hrvati zbog ovoga manje 'cugati'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upozorenja o štetnosti i uznemirujuće fotografije na cigaretama uskoro bi mogle i na boce alkoholnih pića.

Europski parlament donio je rezoluciju o alkoholu koja bi se mogla primjenjivati u svim zemljama Europske Unije.

Vijest o novim etiketama nisu baš svi najbolje prihvatili.

U Europskom parlamentu kažu da im nije cilj uništiti vinare, pivare ili proizvođače boca, već zaštititi najranjiviju skupinu - a to su maloljetnici, trudnice, vozači. To je za sad samo prijedlog koji nije obvezujući, iako uglavnom sve što predloži Europski parlament Komisija prihvati.

Obitelj Zdravka Režeka više od sto godina je u vinarstvu. I među prvim su privatnim vinarima koji prodaju vina s vlastitom etiketom. Nova etiketa s upozorenjima, poručuje, neće pomoći.

'Imat ćete ljude koji neće konzumirati vino, dakle neće konzumirati alkohol bez obzira pisalo na boci išta ili ništa, imat ćete ljude koji će vino konzumirati u ovom slučaju kao hranu - dakle uz obrok će popit čašu vina', kaže Režek.

No, Europski parlament ne odustaje. Objavio je rat alkoholu. I izglasao rezoluciju po kojoj bi na svim bocama uz upozorenje o kalorijskim vrijednostima za vino, pivo ili žestoko piće, trebalo stajati i veliko upozorenje o štetnosti alkohola, baš kao što je to sada na cigaretama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vozio i službenog psa Pijani policajac izazvao prometnu nesreću: Pogledajte koliko je napuhao u rano jutro Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti!

U Vodicama strogo zabranjena konzumacija alkohola na cestama

Upozorenja na bocama - za sad nema niti jedna europska država.
Hrvatska zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan uvjerava kako je cilj zaštititi najranjivije skupine:

'Njen cilj nije bez posla ostaviti francuskog vinara, belgijskog pivara ili proizvođača boca u Hrvatskoj. Rezolucija o alkoholu je naš način da Komisiju podsjetimo da su Europljani prvi u svijetu u konzumaciji alkohola te da prekomjerno pijenje Uniju košta preko 150 milijardi eura godišnje.'

Struka to podržava. 'Mrtvačke glave su zaista veliko upozorenje. I mora biti neobično mnogo upozorenja, ipak ljudi neki dolaze sebi, to je djelomično uspješno', smatra Davor Breitenfeld, alkolog.

I dok se jedna i druga strana prepiru - kako će izgledati boce zadnju će reći Europska Komisija.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki stanovnik Hrvatske u prosjeku popije 12,2 litre alkohola na godinu. Hrvati su po ispijanju alkohola u samom vrhu srednje Europe, uz alkohol tu su i problemi ovisnosti, ali i raznih bolesti od ciroze jetara do tumora.

No, naravno s druge strane - čaša bijelog ili crnog vina ponekad je zdrava uz obrok, ali treba doista voditi računa da je riječ o čaši, jer znamo kako to ide - čaša po čaša i vrlo brzo se stvori ovisnost, a onda nema povratka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene