Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Okrenuli leđa savezniku SAD-u"

Francuska, Njemačka i Velika Britanija odbacili zahtjev SAD-a za ponovnim uvođenjem sankcija Iranu

Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP)
Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Iranski predsjednik Hasan Rohani i francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Foto: Afp Mike Pompeo Mike Pompeo Foto: DNEVNIK.hr +0 Hasan Rohani, predsjednik Irana (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Pariz, Berlin i London odbacili su ideju SAD-a o ponovnom uvođenju ekonomskih i političkih sankcija Iranu. Tvrde da bi to bilo štetno u pokušajima da održe dosadašnji nuklearni sporazum iz kojega su se dvije države povukle.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka kazale su da neće poduprijeti američki zahtjev da UN ponovno uvede sankcije Iranu, suspendirane na temelju nuklearnog sporazuma iz 2015., navodeći da to ne bi bilo u skladu s nastojanjima da se taj sporazum podrži.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Napad VIDEO/FOTO Iran napao Izrael dronovima i raketama: Mnogi su oboreni, ranjeno dijete, eksplozije i sirene u raznim dijelovima zemlje Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice''

"Kako bi se očuvao sporazum, pozivamo Iran da povuče sve mjere koje nisu u skladu s nuklearnim sporazumom i da se bez odgode vrati ispunjavanju obveza koje iz njega proizlaze", navodi se u zajedničkom priopćenju triju država.

U izjavi zemalja saveznica ističe se da tri države ostaju privržene nuklearnom sporazumu s Iranom, iz kojeg je SAD istupio.

Sjedinjene Američke Države službeno su u četvrtak podnijele zahtjev UN-u da se ponovno uvedu sankcije Iranu, suspendirane na temelju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. U pismu koje je Washington uputio Vijeću sigurnosti UN-a navodi se da se Iran navodno ne pridržava tog sporazuma.

Šef američke diplomacije Mike Pompeo optužio je London, Pariz i Berlin da su izabrali svrstati se uz ajatolahe umjesto uz svog saveznika SAD.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene