Obavijesti Video Pretražite Navigacija
List je lagao?

EUROPSKA KOMISIJA 'Ne postoji tajno izvješće o Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Nema tajnog dokumenta koje spominje Bild am Sonntag. Nijedna informacija, uključujći i tablicu koju se te novine objavile nisu tajne", kažu iz EK.

Ne postoji tajno izvješće Europske komisije na koje se poziva Bild am Sonntag i sve informacije koje je objavio taj list već su ranije predstavljene javnosti i dostupne su na internetu, izjavila je glasnogovornica Europske komisije Annika Breidhardt.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ilustracija Problemi zbog ambalaže Sad im je dosta: Europska komisija tužila Hrvatsku, uputili nam i još jednu službenu opomenu

Njemački dnevnik o Hrvatskoj: 'Crno joj se piše, mogla bi postati nova Grčka'

"Nema tajnog dokumenta koje spominje Bild am Sonntag. Nijedna informacija, uključujći i tablicu koju se te novine objavile nisu tajne. Sve te informacije su javne i izravno proizlaze iz specifičnih preporuka koje je Komisija usvojila 13. svibnja. Sve su te informacije predstavljene ovdje u dvorani za novinske konferencije i dostupne su na internetu", izjavila je Breidthardt, odgovarajući na upit novinara da komentira pisanje Bild am Sonntaga koji je ocijenio je u nedjelju, pozivajući se na nedavno izvješće Europske komisije, da se u Hrvatskoj dramatično pogoršala gospodarska situacija te da joj, kao i Grčkoj, prijeti stečaj.

U članku pod naslovom "Hrvatska bi mogla postati nova Grčka", najtiražniji njemački tabloid navodi da su te dvije zemlje omiljena odredišta za njemačke turiste, ali da su i Grčka i Hrvatska na rubu stečaja zbog lošeg upravljanja i neprovođenja reformi.

Bauk: Bild je nerelevantan, Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij

List se poziva na nekoliko dana staru "tajnu" analizu Europske komisije u kojoj se navodi da se gospodarsko stanje u Hrvatskoj dramatično pogoršalo, te da u pet od osam ključnih točaka za smanjivanje deficita vlada nije učinila gotovo ništa.

Glasnogovornica Breidthardt je podsjetila da je Komisija 13. svibnja objavila specifične ekonomske preporuke za sve zemlje članice, uključujući i Hrvatsku te nabrojila područja na koja se odnose preporuke za Hrvatsku, od javnih financija, mirovinskog i zdravstvenog sustava, poreza, usklađivanja plaća s produktivnošću, tržišta rada, kvaliteti pravnog sustava sustava, rješavanje nenaplativih kredita itd.

Podsjetila je da će potpredsjednik Komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdas Dombrovskis u petak posjetiti Zagreb u sklopu turneje po zemljama članicama posvećene europskom semestru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene