Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalile se nevladine udruge

Europska komisija mijenja pravila nakon pojavljivanja von der Leyen u spotu HDZ-a: "Nije znala o čemu se radi..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija (EK) je u četvrtak objavila da će izraditi nove smjernice za sudjelovanje njezinih članova u izbornim kampanjama u državama članicama, nakon kritika što se predsjednica EK-a Ursula von der Leyen prošle godine pojavila u HDZ-ovu predizbornom spotu.

"EK će u smjernicama razjasniti praktične modalitete za sudjelovanje svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama", rekao je potpredsjednik EK-a Maroš Šefčovič u pismu europskoj pučkoj pravobraniteljici Emily O'Reilly.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

HDZ je u srpnju 2020., dan uoči parlamentranih izbora, objavio kratki video u kojoj čelnici Europske pučke stranke (EPP-a), uključujući nekoliko premijera država članica, Ursulu von der Leyen i potpredsjednicu EK-a Dubravku Šuicu izgovoraju na hrvatskom jeziku predizborni slogan HDZ-a - Sigurna Hrvatska.

Nevladine udruge Gong i Good Lobby žalile su se O'Reilly zbog pojavljivanja von der Leyen i Šuice u spotu, tražeći da se ispita je li to u skladu s kodeksom ponašanja članova EK-a.

Šefčovič u pismu navodi da Nijemica von der Leyen nije znala da se radi o predizbornom videu i da je "upotreba resursa EK-a bila pogrešna". No, dodaje da nije nastupila kao predsjednica EK-a, nego kao političarka iz redova EPP-a te da nije prekršila kodeks.

“Nažalost, predsjednica nije bila upoznata s uvjetima u kojima će se njezina intervencija emitirati. Međutim, kao što su pokazale reakcije javnosti, video se mogao lako prepoznati kao videozapis kampanje političke stranke, u kojem su prikazivani brojni europski političari i političarke koji pripadaju istoj europskoj političkoj stranci kojoj pripada HDZ", kaže Šefčović.

"Kontekst je stoga jasno stavio do znanja da ovo nije videozapis EK-a ili službeni poziv EK-a da glasa za određenu stranku. EK je također jasno stavila do znanja da je upotreba resursa EK-a bila pogreška, čak i ako je ta upotreba resursa bila minimalna i nije stvorila dodatne troškove za EK, jer je kratka izjava bila dio niza drugih snimanja", istaknuo je potpredsjednik EK.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene