Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europska komisija iz Zagreba dobila dopis o 'rukometnom zakonu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je potvrdila da je dobila dopis iz Hrvatske o prijedlogu zakona o izgradnji rukometnih dvorana za svjetsko prvenstvo 2009. godine, ali da još uvijek nema dovoljno pojedinosti da bi mogla komentirati taj slučaj.

"Mogu potvrditi da smo jučer dobili dopis iz Zagreba o tom pitanju, ali još uvijek nemamo dovoljno detalja da bismo mogli komentirati ovaj posebni slučaj", izjavila je glasnogovornica povjerenika za proširenje Krisztina Nagy, dodajući da je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova najavilo Komisiji da će o tom pitanju poslati cjelovitu dokumentaciju nakon što se o tome očituju nadležna ministarstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvješće o ispunjenju mjerila za Poglavlje 23 Kosor: Obavili smo posao i očekujem da će EK to prepoznati Slika nije dostupna Izjednačavanje trošarina 'Razlike među cijenama neprihvatljive su i diskriminirajuće'

Nagy je istaknula da je postupanje prema pravilima o javnoj nabavi najbolji način da se zaštite interesi poreznih obveznika.
"Uvođenje pravila o javnoj nabavi u Hrvatskoj, prema standardima Europske unije, u interesu je hrvatskih građana, budući da oni kao porezni obveznici zaslužuju da dobiju najbolju vrijednost za svoj novac. Otvoreni javni natječaji kada su u pitanju velike investicije jedan je od načina da se to postigne", rekla je glasnogovornica Ollija Rehna.

Nagy je rekla da prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i EU-a, u prijelaznom trogodišnjem razdoblju postoji obveza da europske tvrtke registrirane u Hrvatskoj trebaju imati jednaki pristup kao i hrvatske tvrtke kada su u pitanju javni natječaji. Nakon isteka prijelaznog razdoblja 1. veljače 2008. to će vrijediti za sve europske tvrtke bez obzira jesu li ili nisu registrirane u Hrvatskoj.

Hrvatska je vlada prošli tjedan izišla s prijedlogom zakona koji bi trebao pojednostaviti izgradnju objekata namijenjenih održavanju Svjetskoga rukometnog prvenstva za muškarce 2009. u Hrvatskoj.

U svrhu održavanja tog prvenstva, u šest gradova u kojima će se održavati utakmice (Osijek, Poreč, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb) potrebno je izgraditi deset sportskih dvorana, ukupnog kapaciteta oko 55 tisuća gledatelja, s pratećom komunalnom infrastrukturom i smještajnim kapacitetima. Te bi objekte trebalo izgraditi najkasnije do 30. lipnja 2008., kako bi mogli proći tehničke i druge preglede.

Zbog kratkog roka, Vlada je predložila maksimalno pojednostavljenje izdavanja građevinske dokumentacije i postupaka javne nabave. Prema prijedlogu zakona isključila bi se obveza javnog nadmetanja u nabavi opreme i ustupanju radova, a najniža cijena ne bi bila glavni kriterij za odabir najpovoljnije ponude. 

Predloženo je i skraćenje roka za prigovor investitoru s osam na tri dana, kao i isključenje Komisije za javnu nabavu, a podnosioci prigovora mogli bi se žaliti upravnom sudu.

Premijer Ivo Sanader u nedjelju je najavio mogućnost da Vlada povuče taj prijedlog zakona, ako on i dalje bude izložen kritikama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene